Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Island: Landet hvor man har det for sig selv

Lilleputnationen spiser i disse uger kirsebær med flere af de helt store fodboldnationer under EM i fodbold i Frankrig. Men også når det gælder naturen er Island med blandt de aller største - med sin særprægede, barske, golde klippestruktur er lavaøen et studie og en rejse værd.

Storslået natur og en råhed, der ikke findes lige i så koncentrerede mængder mange andre steder i verden - Island er en helt speciel oplevelse.

Forrevne, rå og barske landskaber. Når man bevæger sig gennem den islandske natur, kan man se, at vejret bestemmer her. Tusinder af års storme og andre voldsomme vejrfænomener har sat deres tydelige præg på de skarpe konturer i landskabet. Sammen med Færøerne ligger Island på den undersøiske ryg mellem Grønland og Europa. Den største del af Islands 4970 km lange kyst omskylles af den lune Golfstrøm, men ved nordøstkysten løber den kolde Polarstrøm, der om vinteren kan sende masser af drivis ind i fjordene. Det sker dog stadig sjældnere. Sydkysten er lav og sandet på grund af mægtige aflejringer fra de enorme gletsjeres store smeltevandsfloder. De øvrige kyster er stejle og stærkt indskårne.

Den største del af landet danner et plateau, hvis overflade ligger i 600 til 800 meters højde. Mange steder når fjeldene op over snegrænsen og er dækket af gletsjere. Vatnajökull er Europas største gletsjer med et areal på ca. 8100 km2 – et område, der er noget større end Sjælland...

Læs også