Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flagermus: Farlige eller frelsere?

Flagermus bærer på nogle af verdens mest dødelige virus, og det gør dem til et jaget bytte. Men vi bør indstille jagten, for flagermus rummer potentielt viden, der kan forbedre vores helbred og give os længere liv.

Mange frygter flagermus, men rent faktisk kan de hjælpe os med at bekæmpe sygdomme, som mennesket i dag dør af.

Emma Teeling elsker flagermus. Hun er så begejstret for dem, at hun har tilbragt de seneste tre somre med at besøge gotiske kirker i Bretagne, hvor flagermusarten stor museøre lever under støvede tagskægge i kirkernes klokketårne. Hun er klar over, at det langtfra er alle, der deler hendes passion. Flagermus er alle dage blevet dæmoniseret, og det er sket på tværs af kulturer. For langt de fleste af os er Emma Teelings små, lodne flyvere forbundet med tusmørke, heksekunster og gyserhistorier.

Frygten for flagermus er ikke blevet mindre i de senere år. Det skyldes, at man har fundet ud af, at flagermus er bærere af virus som ebola, SARS, MERS og andre såkaldte ”emergente” eller nye infektionssygdomme. Disse sygdomme er ofte dødelige for mennesker, og udbrud vil med stor sandsynlighed give anledning til panik. Desværre er det flagermusene, som betaler prisen. Selv om de sjældent spreder virus direkte videre til mennesker, bliver hele flagermusbestande udryddet i den offentlige sundheds navn. Men hvor andre ser problemer, ser Emma Teeling, der er genetiker ved University College Dublin i Irland, muligheder...

BRANCHENYT
Læs også