Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

I festugen hedder kongen af Aarhus hverken Graulund eller Steffen Brandt

Landets største rapper - L.O.C. - åbnede Aarhus Festuge med hitparade og en lovende ny single.

L.O.C. var i topform torsdag aften. Foto: Tobias Nicolai

Hiphop

L.O.C.

Aarhus Festuge

"Det er det største, det her. Det største," udbrød en af L.O.C.s svært begejstrede disciple, da rapperen torsdag aften kl. 21 luntede ind på scenen foran omkring 10.000 mennesker i det skiftevis grønne og asfalterede område mellem Aarhus Rådhus og Musikhuset Aarhus.

Rammerne var nu noget større, da rapperen - af flere omgange - optrådte for omkring 60.000 mennesker på Roskilde Festivals Orange Scene.

Men stort var det. L.O.C. må betegnes som landets største hiphopstjerne, og det var lidt af et scoop, at arrangørerne af Aarhus Festuge havde fået ham til at åbne byfesten uofficielt inden den officielle indvielse i Musikhuset fredag.

Men hvorfor kun den uofficielle åbning, spurgte L.O.C. fra scenen og jokede med, at der under ingen omstændigheder kunne blive tale om en gentagelse, hvis ikke han fik lov til at klippe den berømte snor over næste gang.

Der var noget eksklusivt over seancen, selvom der næppe findes så meget som en blokvogn i en eneste flække i dette land, som rapperen ikke allerede har betrådt og slynget sine bandeord ud fra.

Eksklusivt var det i Aarhus, da L.O.C. netop har nydt en sjælden, men velfortjent pause fra turnelivet. Faktisk var det mere end et år siden, at rapperen sidst gav koncert, men pausen kunne ikke høres. Faktisk var rapperen uhyre veloplagt - det kunne jo også være, at der stod nogle gamle kolleger fra opvæksten i 8210 Aarhus V blandt publikum og tjekkede dagsformen ud. 

Men først skulle vi varmes op med muzak, der lød som Tredje Verdenskrig med halvhjertet rap på toppen. Noget mere underholdende var det, at en taxachauffør rullede vinduet ned og højlydt bandede over lukningen af den centrale Frederiks Allé.

Men så:

"Han er her nu," lød det fra en konferencier.

"Han er kongen af Aarhus, og her taler jeg hverken om Graulund eller Steffen Brandt. Hvem er han?"

"L.O.C.," lød det fra det store kor.

10 minutters ventetid, absurde køer ved ølboderne samt et mindre slagsmål blandt svært solskoldede ungersvende fulgte, inden dyb bas truede med at rive Arne Jacobsens rådhus fra hinanden.

Jo, livemusik skal kunne mærkes i kroppen, men den skal vel ikke sidde i ørerne endnu ved årsskiftet, når Aarhus kan kalde sig Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Lydniveauet var noget mere fornuftigt i passager, hvor L.O.C. tog ordet. Med stramtsiddende sideskilning og sort uniform - komplet med moderigtige motorhandsker - forførte han sit publikum i øjenhøjde, mens bandet holdt sig bag ham på et flere meter højt plateau.

"... Nu nævner de mit navn i radioen," rappede L.O.C. indledningsvist og kunne forsikre sig om, at populariteten langt fra er dalet i løbet af mere end et års koncertpause.

Skal man dømme efter antallet af røde roser, der ramte den dansk-irske rapper på scenen, så går det meget godt. Lyden fik man noget bedre styr på i løbet af den følgende halve time, men helt god blev den aldrig.

Hovedpersonens indsats var der imidlertid intet at udsætte på. Menneskehavet lignede et vellykket gymnastikstævne, da en yderst potent version af "Frk. Escobar" ramte hele midtbyen, og pludseligt luftede det kraftigt af klassisk hitparade:

Undskyld so

Det var ikke sådan det skulle gå

Jeg var den forkerte at stole på

Men L.O.C. var ikke hjemme i Aarhus for blot at please sit taknemmelige publikum med forudsigeligheder.

"Der er en fyr på den her egn, som aldrig har fået nok credit for det, han laver. Lav noget larm for Marwan," råbte L.O.C. i sin præsentation af kollegaen, som der ganske rigtigt har været bemærkelsesværdigt stille om siden udgivelsen af debutalbummet "P.E.R.K.E.R" (2007).

Mere speciel stod dog den akustiske version af "Du gør mig", men stærkest i finalen var dog den helt nye, iørefaldende single "Ti fod høj", som lover godt for den videre karriere.

BRANCHENYT
Læs også