Weekend

Velsmag og gammeldags forkælelse hos Fru Larsen

Det er sjældent at se kurveflet, mørke værtshusstole og havestuer som en del af en toprestaurants æstetiske udtryk, men ikke desto mindre markerer Fru Larsen uden vaklen sin plads i toppen af Søhøjlandets restauranttilbud.

Foto: Columbus Leth

Gratist, Registreret: TOOL Oplåst artikel - prøv Finans 40 dage

Hist hvor vejen slår en bugt i Laurbjerg sydvest for Randers, lokker køkkenchef Tommy Friis dig indenfor på Fru Larsen til bramfri men farvestrålende gastronomi med et twist af altmodisch.

Siden 1980’erne har man mættet midtjyske munde, dog ikke på så højt niveau og med så mærkbare ambitioner, som siden 2012 hvor Friis sammen med sin hustru Birgitte overtog gryderne. Ambitionerne lader sig ikke lige sådan ane i eks- og interiøret, som udstråler kønsløst landevejsmotel og provinsbodega snarere end tidssvarende gastronomitempel.

Det er sjældent at se kurveflet, mørke værtshusstole og havestuer som en del af en toprestaurants æstetiske udtryk. Men tag ikke fejl: Skindet bedrager, og allerede fra første møde med værtinden Birgitte Friis, der storsmilende holder døren for os og beredvilligt hjælper med pakkenellikerne, fornemmer vi, at et besøg på Fru Larsen ikke bare er en spiseoplevelse. Derimod er det et totalteater, hvor gæsterne skal nurses - også med noget så gammeldags som ro og nærvær.

Hvad modtagelsen lover, holder måltidet: To opvarmningsheat med snackserveringer fastslår Friis’ håndværksmæssige akkuratesse og kulinariske filosofi. Det pirrer både smagsløg og øje. Bedst i denne fase er en fersk østers med ærteskud og friskbælgede ærter, som ankommer i et tågehav af tøris: Et helt rent smagsudtryk hvor råvarekvaliteten funkler, og hvor den eneste saltning er havvandets egen.

En hurtig u-vending til et knasende sprødt revelsben i Friis’ egen BBQ-marinade med toppings af eddikepulver og karse: Sukker, knas, fedt og surt i lydefri synergi - en appetizer med en så primal og grillbar-inspireret appel, at man næsten savner et Premier League-opgør i baggrunden og en pint Guinness ved hånden.

Vi er dog begejstrede for både vinmenuen og den improviserede saftmenu, som i begge tilfælde er lagt an på en markant syrestruktur, hvilket gør dem til livlige og taktile medspillere aftenen igennem. Flotteste vin/mad-match? En vårhare af en grüner veltliner fra 2015 fra Weingut Stadt Krems, hvis pebrede noter og sprælske syre danner god kontravægt til en servering med taskekrabbe, mikroskopisk-delikate bøgehatte, en papirtynd bøftomatskive og en skilt mormorsauce på kærnemælk og basilikumolie. Særligt syren i saucen spiller perfekt med grünerens ungdommelighed. Der er tilstrækkelig opmærksomhed på vores bord aftenen igennem, og vi nyder bl.a. at hoppe lige lukt i brødfælden med et vidunderligt klægt surdejsbrød, som konstant frister som en sirene.

Én ting, vi savner, er at det tilsyneladende noget uprøvede og unge serveringsteam formidler både vådt og tørt med den overbevisning og faglige indsigt, som måltidet fortjener. Heldigvis taler frembringelserne for sig selv, og Fru Larsen markerer igen og uden vaklen sin plads i toppen af Søhøjlandets restauranttilbud.

Fru Larsen

Østergade 1, 8870 Langå, frularsen.dk.

Priser: Hovedretter 149-239 kr. Desserter 109-129 kr. Menuer 419-599 kr.

Denne artikel er leveret af White Guide. Seneste udgave af White Guide kan købes her.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også