Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kathoeys: Det tredje køn i Thailand

Bokseren Parinya Charoenphon blev født som dreng men slog igennem som kvinde. Den smukke bokser er blevet ikon for de mange der bekender sig til Thailands tredje køn, som blev officielt blåstemplet i 2015. På overfladen er Thailand langt fremme, når det gælder accept af og rettigheder til LGBT-miljøet, men i landsbyerne er diskrimination udbredt.

Det er ofte først, når en kathoey siger noget, at man genkender manden i kvinden. Foto: iStock

Den 15. januar 2015 skete der noget opsigtsvækkende i Thailand: En embedsmand trådte frem for pressen og proklamerede, at den nye forfatning ville anerkende et tredje køn. Mand, kvinde og så altså det tredje køn. Kønnet fik ikke i den forbindelse et navn, men Thailand har gennem tiden benyttet flere udtryk for de personer, som dyrkede en identitet et sted mellem mand og kvinde. En “tom” er en kvinde, der opfører sig meget maskulint. En “kathoey” er en mand, der opfører sig meget feminint. Særligt de mange kathoeys har måttet kæmpe for et officielt navn til deres sammensatte identitet. Til gengæld har de om nogen været bølgebrydere i kampen for at opnå rettigheder for det tredje køn.

Kvinder af en anden slags
Thailand synes at have særligt mange mænd, der klæder sig og opfører sig som kvinder. Og det bemærker turisterne. For mange kathoeys tjener til dagen og vejen i turistindustrien og servicesektoren. I de største turistbyer findes for eksempel flere teatre, hvor rollerne alene spilles af kathoeys. Der er tale om kabaretunderholdning, der ofte er fuldt på højde med shows i fx Las Vegas. Og vejen til en plads i storskrydende kostymer er hård. De optrædende ligner ikke bare kvinder, men bliver bedømt på, om deres ansigtstræk og fremtoning er en model værdig. Desuden skal de kunne danse, være underfundige og selvironiske, og ikke mindst skal de være højtidelige omkring deres status som “kvinder af en anden slags”. Det er udtrykket, som mange kathoeys selv benytter til at beskrive deres køn. Gennem de sidste 25 år har de kæmpet en kamp for at blive anerkendt som hverken mand eller kvinde...

BRANCHENYT
Læs også