Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

På ferie med sovjet-eliten

Gagra i Abkhasien var et af Sovjetunionens mest prestigefyldte feriemål. Kurhoteller opført som paladser, subtropisk klima og overdådig natur lokkede generalsekretærer og fortjenstfulde funktionærer i hobetal til den lille republik ved Sortehavet. Langs strandene og under palmerne forbliver meget af stemningen fra kommunisternes hedengange imperium intakt.

Kyststrækningen nord for Gagra. 
Foto: Jens Malling

Medtagne kakler pryder den smalle bro, som fører ud fra skrænten. Flere er knækkede og kun forsøgt nødtørftigt repareret med klatter af mørtel. Alligevel danner de stadig mønstre af stjerner under ens fodtrin. For enden af gangbroen med de hundrede sole venter en elevator på at tage feriegæster fra sanatoriet Moskva de cirka 30 meter ned til Sortehavet. Den engang elegante konstruktion giver et ramponeret indtryk, men damen i receptionen forsikrede, at liften virker.

Et tryk på knappen. Lidt overraskende lyder i det samme en brummen inde bag dørene. Noget sætter i gang. Blikket glider ned ad kysten i den korte ventetid. Gagra viser sig mellem tæt, subtropisk vegetation. Feriebyen ligger for foden af flere tusinde meter høje bjerge, der rejser sig stejlt lige bag talrige sanatorier og kurhoteller. Menneskerne bebor kun et smalt bælte mellem havet og bjergene...

Læs også