Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ældgammel civilisation blomstrede i 700 år uden krig

Rummer Induskulturen nøglen til et fredeligt samfund på Jorden, eller er det ren utopi?

Mohenjo-Daro var en af de største byer i Indus-civilisationen. Resterne af byen, der ligger i Pakistans Sindh provins blev opdaget i 1920’erne.
Arkivfoto: Photoasia

Forestil dig en fredselskende ø i Atlanterhavet, som regeres af fornuft. De 54 byer på øen ledes af vise embedsmænd og en fyrste, der vælges for livstid. Krig er ikke fuldstændigt afskaffet, men bruges kun i absolut yderste nødstilfælde. Folk ser ingen hæder i at kæmpe, og de vil hellere tage fjender til fange end at dræbe dem. Utopia. Det er navnet på det irreligiøse, klasseløse og fredselskende samfund, som Thomas More skabte for 500 år siden i værket af samme navn.

Thomas Mores bog sætter mange tanker i gang om den perfekte verden. Men fordi vi selv lever i en verden med autokrati, fanatisme og terrorisme, virker Utopia endnu mere uopnåeligt end nogensinde. Der hersker stadig tvivl om, hvad forfatterens virkelige hensigt var med værket. Titlen, der er afledt af det oldgræske ”ou-topos”, som betyder ”intet sted”, er samtidig et ordspil på ”eu-topos”, der betyder ”godt sted”. Var Thomas Mores bog et forslag til, hvordan man skabte det ideelle samfund, eller satiriserede han over selvinteressen, grådigheden og den militære udnyttelse, som var karakteristisk for de nedarvede kongehuse på hans tid?..

Læs også