Gammel Weekend
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Velkommen til New York - den bedste udstillingsmontre for dem, der vil vise verden, at de kan

New York har altid været en inspirationskilde for alverdens kreative folk. En magnet for det ypperste. Den bedste udstillingsmontre for dem, der vil vise verden, at de kan. Og for de velhavere, der vil vise verden, hvad de har. Derfor har byen også en række af verdens førende kulturbærende institutioner inden for deres felt.

The Met er et af New Yorks og hele verdens mægtigste museer. Foto: Birgitta Lund.

25 større kunstmuseer – mange førende på deres felt i verden – over 600 uafhængige kunstgallerier, ufatteligt mange spillesteder, og bygninger med ikonstatus tegnet af verdens største arkitekter. Jo, New York har i sandhed alt, hvad man kan ønske sig af kultur.

Nogle kulturinstitutioner er dog mægtigere og mere betydningsfulde end andre, og hvis man skal lave en bucket list med museer man skal se før man dør, er der en pæn chance for at flere af dem ligger i New York. De kulturbærende institutioner tæller bl.a. museumsmastodonten MoMA og Metropolitan Museum of Art (The Met). Men man bør også unde sig selv en tur i operaen.

Metropolitan Museum of Art/The Met

Man kan nemt kløjes i det et sted mellem Rubens, de formfuldendte græske guder, Caravaggio, mumierne, Rembrandt, rustningerne, pyramiden, Rafael, etruskervognen, Rodin og skulpturerne på taget. Endnu mere end på New Yorks andre store museer er det på The Met bydende nødvendigt at vælge et fokus, hvis man ikke vil ende med at sidde i et hjørne og hive efter vejret.

Her er nøgleværker fra hele verden og alle perioder. Så det er bare at vælge kontinent og stilart. Her er over to millioner kunstværker fra forhistorisk tid til nu – fordelt på syv større afdelinger og en masse mindre. Plus selvfølgelig de skiftende udstillinger samt masser af koncerter, foredrag og specialrundvisninger.

The Met er det museum i New York, der har flest besøgende. Det er USA’s største museum. Men idéen til det født i Paris, hvor en gruppe amerikanere anført af advokaten John Jay talte om at give det amerikanske folk kunst via en national institution.

Selve rammen var klar i 1870, og i 1880 flyttede museet til sin nuværende adresse i en bygning tegnet af blandt andre Calvert Vaux, som også har været med til at designe Central Park. Den oprindelige bygning er i dag fuldstændig omsluttet af senere tilbygninger. I forhallen kan foldere, kort og hjælpsomme frivillige i informationen hjælpe med at skræddersy en tur rundt i de enorme haller – med eller uden guide el. lydguide.

1000 Fifth Ave. v. E82nd St. i udkanten af Central Park. www.metmuseum.org

MoMA

Cézanne hænger lige fremme. Modsat ham Toulouse-Lautrec, Seurat til venstre, Rousseau et par skridt længere inde, Braque til højre og Kandinsky, Klimt og Chagall i næste lokale. Det er mavepuster på mavepuster af kunstens største ikonværker. Næsten for meget på én gang. Og så alligevel smager det hele tiden bare efter mere.

Og der ER mere: Picasso, Warhol, Hopper, Giacometti, van Gogh, Monets åkander. Og det er bare lidt af 4. og 5. etage i den permanente samling. Bombardementet holder ikke op før længe efter, at fødder og ryg må melde fortabt gennem afdelinger for foto, arkitektur, design, skulptur, print, film og skiftende særudstillinger.

MoMA er for moderne kunst, hvad det stejle bjerg Tourmalet er for Tour de France: en gigant uden for kategori. Og siden 2004 i en ombygget, retlinet og skarptskåret bygning, der i sig selv er en stor del af museumsoplevelsen. Efter ombygningen har museet i øvrigt vrimlet med dansk design. Års forarbejde fra danske virksomheder og det danske generalkonsulat betød, at MoMA og museets caféer og restaurant efter ombygningen er udstyret med dansk designede møbler og bestik.

Museum of Modern Art/MoMA, 11 W53rd St. ml. Fifth Ave. og Sixth Ave./Ave. of the Americas. www.moma.org

Whitney Museum of American Art

Den italienske arkitekt Renzo Piano har med sit usædvanlige, terrassespækkede byggeri åbnet en af New Yorks gamle kulturinstitutioner mod omverdenen. The Whitneys flytning i maj 2015 fra en lidt glemt adresse hos de gammelrige på Upper East Side til den moderne, pengestærke incrowd i Meatpacking District har givet nyt liv til en unik kunstsamling af amerikansk samtidskunst.

Museet bygger på kærlighed til kunst. Men The Whitney ville aldrig have eksisteret, hvis ikke en af USA’s store, private pengefamilier stod bag.

Gertrude Vanderbilt Whitney satte i 1931 sin private kunstsamling og nyindkøb af i alt omkring 700 kunstværker på museum, fordi hun syntes, der manglede en ordentlig samling af amerikansk kunst.

Både dengang og i dag ligger samlingens fokus på amerikansk samtidskunst, og selv om der altid bliver vist værker fra den permanente samling af omkring 18.000 værker (bl.a. Andy Warhol, Jasper Johns, Alexander Calder, Keith Harring og Jackson Pollock), er Whitney især kendt for udstillingsrækken Whitney Biennial, der i lige årstal viser værker af unge og relativt ukendte amerikanske kunstnere. Og nu i en bygning, der er et besøg værd i sig selv.

99 Gansevoort St. ml. 10th Ave. og Washington St. www.whitney.org

American Museum of Natural History

Der er så meget, små mennesker ikke kan forstå om den store verden. Men hvis bare man slår øjnene op og ørerne ud, kan man traske rundt her i dagevis i et af verdens mest ­suveræne, interaktive opslagsværker og suge til sig om, hvem vi er, hvor vi kommer fra, hvor vi skal hen, og hvad der omgiver os.

Der er snart sagt ikke et felt inden for naturvidenskaben, hvor New Yorks kolossale naturhistoriske museum ikke er blandt de førende i verden.

Vil man ud i rummet, har Haydn Planetarium verdens største stjernehimmelsimulator, der bliver fodret med data fra Hubble-teleskopet. Vil man tilbage i tiden, kan man møde bl.a. Tyrannosaurus rex, hvis skelet står højt og mægtigt blandt 119 andre helt eller delvist genskabte dinosaurer.

I Hall of Human Origins er knoglerne mindre, men fundene lige så imponerende. Hovedattraktionen er Lucy – et 40 % intakt 3,2 millioner år gammelt skelet, som, da det blev fundet i Etiopien i 1974, var menneskets og chimpansens senest kendte fælles forfader.
I dag er Lucy selv tilbage i Etiopien, men kopier af hende er fortsat udgangspunkt for en stor og vigtig del af museets udstilling om menneskets oprindelse.

Central Park West v. W79th St. www.amnh.org

Metropolitan Opera

Prangende med sine koloenorme, funklende Swarovski-krystallysekroner og Chagall-vægmalerier. Praktisk med sine små, kegleformede papirkrus, som er designet til ikke at blive stillet, men smidt ud, når man har drukket sit vand.

High society med sin eksklusive restaurant, der serverer middagens retter fordelt over pauserne i forestillingen. Uovertruffen med sit eminente kompagni og operaverdenens største stjerner på hyppige visitter. Og umiskendeligt New York-egoistisk med folk, der rejser sig og går før tæppefald og applaus for at nå ud før alle andre.

Pailletkjoler og slidte jeans. Diamanter om halsen, stål gennem næsen. Feinschmeckere og kulturshoppere. Her er publikum af alle støbninger. New Yorks verdensberømte opera er rummelig.

Repertoiret er både klassisk og helt nyt. Chefen siden 2006, Peter Gelb, er meget optaget af at bringe operaen ud til folket. Han har derfor inviteret både filminstruktører og koreografer ind som instruktører, åbnet en egen radiokanal, er begyndt at reklamere for første gang i operaens historie og har transmitteret operaforestillinger live på Times Square. Ståpladser udbydes til salg samme dag som forestillingen (og man kan som regel finde en ledig siddeplads på de gode rækker fra første pause).

Lincoln Center. V. Columbus Ave. ml. W62nd St. og W65th. www.metopera.org

Minna Skau er forfatter til Turen går til New York

Læs også