Pensionsgiganter går efter at købe del af Nykredit og aflyse omstridt børsnotering

Pensionspenge kan gøre børsnoteringen af Nykredit overflødig. Landbrugets formand klapper i hænderne.

Danskernes pensionsopsparing kan nu være med til at forhindre, at landets eneste foreningsejede realkreditselskab Nykredit ender på børsen.

Det sker, hvis repræsentantskabet i den øverste myndighed i Forenet Kredit, der ejer Nykredit, accepterer en model, hvor et konsortium bestående af bl.a. PFA Pension, AP Pension, PKA og PensionDanmark køber en del af Nykredits aktier, erfarer Finans.

Forhandlingerne har stået på i et stykke tid, og pensionsselskaberne skyder formentlig et sted mellem 10 og 15 mia. kr. i Nykredit.

Bestyrelserne i Forenet Kredit og Nykredit A/S samt koncerndirektionen vil på bestyrelsesmøder mandag vurdere, om tilbuddet samlet set er et attraktivt alternativ til en børsnotering, herunder om tilbuddet giver en tilfredsstillende adgang til egenkapital.

Forenet Kredits bestyrelse vil på den baggrund tage stilling til, om tilbuddet skal anbefales til Forenet Kredits repræsentantskab, som skal træffe endelig beslutning om evt. salg af aktier.

Finans erfarer, at det er Forenet Kredit og koncerndirektionen i Nykredit med Michael Rasmussen i spidsen, der har forhandlet med direktionerne i pensionsselskaberne.

Nykredit var ellers i gang med at forberede sig på en børsnoteringen i begyndelsen af 2018 og i midten af september valgte selskabet Danske Bank, J.P. Morgan og Morgan Stanley for noteringen.

Nykredit overraskede omverdenen den 4. februar 2016 ved at fortælle, at man planlagde en børsnotering inden for 24 måneder – eller rettere – gik i gang med forberedelserne til en sådan.

Begrundelsen var bl.a., at når ledelsen kiggede i krystalkuglen, så man nye, hårde kapitalkrav, som Danmarks største realkreditudlåner ville have svært ved at tjene sig til og dermed leve op til uden kapital udefra.

For at gøre Nykredit lækker for investorerne, hævede koncernen i samme åndedrag kundernes bidragssatser og røg ind i det, som man kun kan kalde en sand shitstorm.

Her mere end halvandet år senere er Basel-kravene imidlertid ikke kommet, og flere tvivler på, at de nogensinde kommer.

Finanstilsynet har dog været bekymret for, at et stort institut som Nykredit ikke har adgang til anden kapital end den, som selskabet kan tjene sig til, og det er derfor, at formand for Forenet Kredit Nina Smith har arbejdet benhårdt for en løsning enten gennem en børsnotering eller – som det ser ud til at blive nu – gennem kapitalstærke investorer.

Landbruget har i stigende grad været kritisk over for en børsnotering. Formanden for Landbrug & Fødevarer, som også er medlem af Forenet Kredits repræsentantskab, er da også glad for købstilbuddet fra pensionsselskaberne.

»Det er en interessant udvikling, vi nu ser i Nykredit. Jeg tror bestemt, at en aktietegning fra de omtalte pensionsselskaber kan være med til at give ro om Nykredit. Det er godt, hvis en aktietegning kan betyde, at vi ikke længere skal tale om en børsnotering af Nykredit. Forhandlingerne der åbenbart har stået på i noget tid, er for mig et udtryk for, at man i Nykredit godt har været klar over, at en børsnotering ikke nødvendigvis var den bedste løsning,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Forenet Kredits bestyrelsesformand Nina Smith har ingen kommentarer til sagen, og det har ikke været muligt at få en kommentar fra de øverste chefer i PFA Pension, PensionDanmark, PKA og AP Pension.

Læs også
Top job