Finans
0

Ofrene for verdens største svindler får penge tilbage

Mens storsvindleren over dem alle, Bernard Madoff, afsoner 150 års fængsel, forsøger myndighederne at skaffe penge til de investorer, der blev ramt af hans fupnummer.

Bernard Madoff (th.), manden bag et af de største finansielle fupnumre nogensinde, afsoner en dom på 150 års fængsel. Foto: Louis Lanzano.

Ofrene for et af de største finansielle svindelnumre i historien får nu flere af deres penge tilbage.

Det drejer sig om de mange tusinde personer, som i sin tid faldt i kløerne på storsvindleren Bernard Madoff, der lige nu afsoner 150 års fængsel.

Torsdag meddelte den amerikanske regering, at den begynder at udbetale knap 800 mio. dollars - 5,1 mia. kr. - til de mere end 24.000 personer, der blev snydt af Madoff.

Myndighederne har løbende udbetalt penge til Madoffs ofre og regner med, at den samlede sum løber op i 25 mia. kr. Det skriver CNN Money.

Den 79-årige storsvindler Bernard Madoff bedrog investorer gennem et historisk stort opsat pyramidespil. Han lovede investorer guld og grønne skove, hvis de lod ham styre deres investeringer, men det hele var løgn og bedrag.

I al sin enkelthed bestod Madoffs svindelnummer i at betale udbytte til eksisterende investorer med nye investorers indskud.

Da hans klienter i forbindelse med børsnedturen i 2008 begyndte at forlange deres penge udbetalt, faldt korthuset sammen - og fupnummeret blev afsløret. Bernard Madoff indrømmede at have snydt de mange tusinde investorer og blev idømt den maksimale straf - 150 års fængsel.

Det anslås, at han svindlede for i omegnen af 400 mia. kr., hvilket gør hans fupnummer til det største i Wall Streets historie. Og det er altså kun en brøkdel af pengene, som investorerne kan se frem til at få tilbage.

De penge, som myndighederne har skrabet sammen og udbetaler til Madoffs ofre, kommer dog ikke fra bedragerens egne lommer. I stedet har myndighederne måttet sælge alle Madoffs luksusting på auktion, bl.a. smykker, ure, lystyachter, biler og palæer.

Derudover er der kommet penge ind fra sagsforlig med personer og virksomheder, som var involveret i det storstilede pyramidespil.

Bernard Madoff har hele tiden fastholdt, at han svindlede på egen hånd. Ikke desto mindre er flere tidligere ansatte hos Madoffs investeringsselskab blevet sat bag tremmer. Det samme gælder Bernard Madoffs bror, Peter Madoff, der blev idømt 10 års fængsel.

BRANCHENYT
Læs også