Finans

Milliardrabatter på vej til kunderne: Nykredit har udsigt til at blive landets billigste realkreditselskab

Nykredit vil udbetale halvdelen af årets overskud som udbytter, og det kan reducere kundernes bidragssatser med 0,15 pct., påpeger Danske Bank.

De 700.000 danskere med lån i Totalkredit kan se frem til billigere realkreditlån. Foto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup.

Nykredit er ifølge konkurrenten Danske Bank på vej til at blive landets billigste realkreditselskab.

Det planlagte salg af en luns af realkreditselskabet til fem pensionskasser betyder, at Nykredit har udsigt til at få styr på sine kapitalforhold. Det giver luft til at sende milliarder af kroner tilbage til kunderne hvert år via den såkaldte kundekronemodel.

Kundekroner
  • Nykedit hævede bidragssatserne den 1. juli 2016 for at øge lønsomheden og gøre sig attraktiv i forbindelse med en planlagt børsnotering, som siden er afløst af, at fem pensionskasser køber sig ind i koncernen.
  • Som led i planerne indfører Nykredit en model kaldet kundekroner, som skal føre en del af de skabte overskud tilbage til kunderne.
  • Den højere lønsomhed skal give tilfredse eksterne investorer, som derfor ikke skal have så stor en ejerandel som ellers. Og tilbageførslen til kunderne skal sikre fortsat konkurrencedygtige priser.
  • Hvert år donerer Nykredits hovedejer, Forenet Kredit, penge til Nykredit, som så kan bruge dem til at nedsætte kundernes bidragssatser.

I en ny analyse fastslår Danske Banks aktieanalyseenhed, at de 700.000 privatkunder med lån i Nykredits datterselskab Totalkredit og de mange erhvervskunder kan se frem til at få udbetalt et beløb i kundekroner, som svarer til, at bidragssatsen nedsættes med 0,15 pct. Det hedder på analytikersprog 15 basispunkter (bps).

»Tilpasses der med de 15 bps i potentielle fremtidige kundebonusser, bliver Totalkredit den billigste udbyder for næsten alle produkter,« skriver aktieanalytiker Asbjørn Mørk fra Danske Bank i analysen.

Mybanker.dk, der sammenligner priser på finansielle ydelser, er enig i, at Nykredit bliver langt mere konkurrencedygtig, hvis rabatterne via kundekroner skrues op til 0,15 pct.

»Det svarer jo til, at de mere eller mindre ophæver de prisstigninger, som de indførte sidste år. Og så bliver selskabet billigst på flere af lånene,« siger John Norden, bestyrelsesformand i Mybanker.dk.

Han peger på, at nogle kunder endda vil opleve en endnu større rabat end den, som kundekroner giver.

»Arbejdernes Landsbank giver eksempelvis deres kunder en rabat på 0,1 pct. oveni kundekrone-rabatten. De vil altså få et ret billigt realkreditlån,« siger John Norden.

Nye ejere
  • Fem pensionskasser (PFA, PensionDanmark, PKA, AP Pension og MP Pension) køber 16,9 pct. af aktierne i Nykredit for i alt 11,6 mia. kr.
  • En del af aktierne købes af de nuværende mindretalsaktionærer Industriens Fond og Foreningen Østifterne, mens 10,9 pct. købes af den kundeejede Forenet Kredit.
  • Efter handlen vil Forenet Kredit eje 78,9 pct. af Nykredit.
  • Handlen er betinget af, at et flertal i repræsentantskabet i Forenet Kredit på et møde den 23. november accepterer den.

Nykredits hovedejer, Forenet Kredit, har aftalt med de fem pensionskasser, som skal ind som nye medejere, at halvdelen af Nykredits overskud efter skat skal udbetales som udbytte. Og i forbindelse med pensionskassernes købstilbud har Nykredit annonceret, at der forventes en forrentning af den 72,5 mia. kr. store egenkapital på 8,5 pct. Det svarer til årlige overskud efter skat i niveauet 6,2 mia. kr.

Det giver 3,1 mia. kr. i årlige udbytter, som Forenet Kredit vil få 2,4 mia. kr. af, idet den kundeejede forening kommer til at eje knap 80 pct. af Nykredit efter pensionskassernes indtog.

De store milliardudbytter betyder, at Forenet Kredit ifølge Danske Bank har råd til både at forhøje kunderabatterne via kundekronemodellen og samtidig polstre sig økonomisk.

Forhøjelsen af kundekronerne og udvidelsen til også at omfatte erhvervskunder vil ifølge Danske Bank koste Forenet Kredit 1,46 mia. kr. årligt. Det svarer til 60 pct. af de udbytter, som foreningen ventes at modtage fra Nykredit.

Hverken Nykredit eller Forenet Kredit har ønsket at udtale sig. Ifølge Finans' oplysninger vil Nykredit tirsdag formiddag offentliggøre, hvordan kundekrone-modellen skal se ud for privatkunder fremover.

Så meget billigere bliver Nykredits og Totalkredits realkreditlån i forhold til konkurrenternes:

(Negative tal indikerer, at Nykredit og Totalkredits lån er dyrere end konkurrentens)

 Fastforrentet Korte flekslån F1- og F2-lån F3- og F4-lån F5-F10-lån 
I pct.Med afdragUden afdragMed afdragUden afdragMed afdragUden afdragMed afdragUden afdragMed afdragUden afdrag
Nordea Kredit0,090,090,10,10,130,130,130,130,130,13
Realkredit Danmark0,090,090,110,110,080,080,130,130,130,13
BRFkredit0,03-0,020-0,05-0,18-0,28-0,08-0,180,130,02

Kilde: Danske Bank

BRANCHENYT
Læs også