Finans
0

Nykredit indfører kunderabatter til 40.000 erhvervskunder

Erhvervskunder bliver for første gang omfattet af Nykredits kundekrone-model og få et nedslag i bidragssatsen på samlet 300 mio. kr.

Koncernchef Michael Rasmussen og Nykredit vil også give erhvervskunder glæde af kunderabatter. Foto: Rune Aarestrup Pedersen.

Nykredits erhvervskunder får nu glæde af de rabatter, som realkreditgiganten vil strø ud over kunderne for at de kan mærke, at de er en del af et kundeejet realkreditselskab.

Nye ejere
  • Fem pensionskasser (PFA, PensionDanmark, PKA, AP Pension og MP Pension) køber 16,9 pct. af aktierne i Nykredit for i alt 11,6 mia. kr.
  • En del af aktierne købes af de nuværende mindretalsaktionærer Industriens Fond og Foreningen Østifterne, mens 10,9 pct. købes af den kundeejede Forenet Kredit.
  • Efter handlen vil Forenet Kredit eje 78,9 pct. af Nykredit.
  • Handlen er betinget af, at et flertal i repræsentantskabet i Forenet Kredit på et møde den 23. november accepterer den.

Det er en direkte konsekvens af, at Nykredit har fået et tilbud fra fem pensionskasser om at købe sig ind i realkreditkoncernen og på den måde sikre dens kapitalforhold.

»Investorløsningen betyder, at Nykredit undgår at lægge store mængder kapital til side de kommende år. I stedet kan vi bruge kapitalen til gavn for vores kunder. Det skal både erhvervs- og privatkunder nyde godt af,« siger Michael Rasmussen, koncernchef i Nykredit i en pressemeddelelse.

Kundekroner
  • Nykedit hævede bidragssatserne den 1. juli 2016 for at øge lønsomheden og gøre sig attraktiv i forbindelse med en planlagt børsnotering, som siden er afløst af, at fem pensionskasser køber sig ind i koncernen.
  • Som led i planerne indfører Nykredit en model kaldet kundekroner, som skal føre en del af de skabte overskud tilbage til kunderne.
  • Den højere lønsomhed skal give tilfredse eksterne investorer, som derfor ikke skal have så stor en ejerandel som ellers. Og tilbageførslen til kunderne skal sikre fortsat konkurrencedygtige priser.
  • Hvert år donerer Nykredits hovedejer, Forenet Kredit, penge til Nykredit, som så kan bruge dem til at nedsætte kundernes bidragssatser.

Koncernen har ca. 40.000 erhvervskunder med realkreditlån. Hvis repræsentantskabet den 23. november accepterer løsningen med at få kapital fra fem pensionskasser, vil erhvervskunderne fra 1. juli 2018 få en rabat på bidragssatsen på 0,15 pct. Det svarer til 1.500 kr. pr. lånt mio. kr. årligt.

Samlet har erhvervskunder udsigt til at få ca. 300 mio. kr. i årlig rabat.

»Med rabatter på bidragssatserne kan vi her og nu sænke finansieringsomkostningerne for blandt andre selvstændige, landmænd og foreninger. Samtidig vil det styrke Nykredit i konkurrencen om de danske erhvervskunder, især de mindre og mellemstore,« siger Michael Rasmussen.

Rabatten gælder indtil videre frem til udgangen af 2019. Kunder, der samlet har lån for over 20 mio. kr., vil alene få en rabat på de første 20 mio. kr.

Landbrug og andelsboligforeninger bliver også omfattet af rabatten.

Erhvervskunder i Totalkredit vil få rabatten som kundekroner, mens rabatterne til erhvervskunderne til Nykredit Realkredit vil få et andet navn, som endnu ikke er offentliggjort.

Nykredit har besluttet at hæve rabatten til privatkunder fra 0,1 til 0,15 pct. Dermed får privat- og erhvervskunder fremover samme rabat.

BRANCHENYT
Læs også