Finans

Alka solgt i milliardhandel

Forsikringsselskabet Alka skifter ejer i en opsigtsvækkende handel.

Alka Forsikring er ifølge dagbladet Børsen ved at blive solgt. Arkivfoto.

Danmarks største forsikringsselskab, Tryg, har købt konkurrenten Alka, der hidtil har været ejet af den danske fagbevægelse.

Det bekræfter Tryg i en meddelelse til fondsbørsen.

Den samlede købesum er på 8,2 mia. kr., oplyser Tryg, der vil finansiere handlen ved at udstede nye aktier og optage et lån.

»Vi er meget tilfredse med købet af Alka, som vil styrke vores position i Danmark,« udtaler koncernchef i Tryg Morten Hübbe i meddelelsen.

Salget af Alka betyder, at cirka 380.000 danske forsikringskunder får ny ejer. Og at Alkas hidtidige hovedejer, LO's medlemsforbund, indkasserer en større milliardgevinst.

Alkas nye ejer

* Tryg er et af de største skadeforsikringsselskaber i Norden med aktiviteter i Danmark, Norge og Sverige.

* I Danmark er Tryg ifølge selskabet den største aktør.

* Tryg har godt 3300 medarbejdere og 2,5 millioner privatkunder. Dertil kommer 140.000 erhvervskunder.

* Siden 2011 har Morten Hübbe været koncernchef.

* Historien om Tryg går helt tilbage til 1728, hvor København hærges af en brand. Efterfølgende dannes forsikringsselskabet Kjøbenhavns Brand i 1931.

* Navnet Tryg dukker op for første gang i 1911.

* Tryg vokser gennem opkøb i årenes løb. I 1995 opkøber Tryg forsikringsselskabet Baltica og fortsætter i nogle år under navnet Tryg-Baltica.

* I 2001 overtager Tryg det norske forsikringsselskab Vesta og fortsætter under navnet TrygVesta i Danmark frem til 2010.

Kilde: Tryg

Dagbladet Børsen var i onsdags først til at berette om, at Alka var på vej til at blive solgt. Efterfølgende skrev Berlingske Business, at Tryg var i færd med at sikre sig eksklusivrettigheder i de endelige forhandlinger. Tryg bekræftede herefter, at der var forhandlinger i gang.

Og nu er købet så faldet på plads. Der er tale om den største handel i den danske forsikringsbranche de seneste 20 år.

Alka fortsætter som et selvstændigt brand, og både ledelsen og medarbejderne i selskabet fortsætter deres arbejde som hidtil, lyder det fra Tryg.

Alkas kunder, hvoraf en betydelig del er medlemmer af forskellige fagforbund, som derigennem tilbydes rabatordninger på deres forsikringer, kan bevare disse ordninger, lover den nye ejer.

Samtidig vil Alkas kunder få samme mulighed for at få en årlig kontant bonus fra TryghedsGruppen. En bonus, der i 2016 og 2017 svarede til otte procent af kundernes præmiebetaling i Tryg.

»Vi er glade for at få Tryg som ny ejer. Vi glæder os til i fællesskab at udvikle vores brand og forretning. Tryg har de seneste år været særligt dygtige til at sætte dagsordenen i forsikringsbranchen på innovation og udvikling af produkter og services. Det er jeg sikker på, vi også kan få gavn af i Alka,« udtaler Henrik Grønborg, adm. direktør i Alka.

Alka blev stiftet i 1944, da flere gamle forsikringsselskaber fusionerede. I dag er det Danmarks niendestørste forsikringsselskab - og det af landets hurtigst voksende. Indtil nu har LO's medlemsforbund været hovedejer med en aktieandel på 54,2 pct. Derudover har bl.a. Arbejdernes Landsbank og det svenske forsikringsselskab Folksam en aktiepost.

Tryg forventer, at købet af Alka bliver afsluttet i løbet af første halvår 2018. Med opkøbet vil Tryg have en markedsandel på over 20 pct. i Danmark. Tryg regner med, at man over de kommende år vil kunne finde synergier og besparelser for 300 mio. kr. mellem de to selskaber.

BRANCHENYT
Læs også