Finans

Direktør i Danske Bank erkender nye Basel-udfordringer: »Vi tror på, at der kan findes en egnet løsning«

De nye krav fra Basel-komitéen vil sætte den danske realkredit under pres, men Danske Bank-direktør tror på, der kan findes en løsning.

Danske Bank står nu over for nye Basel-krav. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Torsdagens udspil fra den såkaldte Basel-komité var dyrt nyt for de danske banker. En regning på 78 mia. kr. venter nu den danske finanssektor som følge af nye kapitalkrav til storbankerne.

Danske Bank står ifølge en analyse fra banken selv med den største bet sammen med Jyske Bank og Nordea, men direktør Robert Wagner siger til Finans, at man nu vil dykke ned i komitéens meldinger.

»Det er en omfattende reformpakke, og vi ser nu nærmere på den for at vurdere konsekvenserne. Umiddelbart mener vi, at komiteen har bevæget sig i den rigtige retning,« siger Robert Wagner, Head of Group Capital i Danske Bank.

Set ud fra et europæisk og ikke mindst nordisk perspektiv giver anbefalingerne udfordringer -  især for de nordiske realkredit- og erhvervskunder

Robert Wagner, Head of Group Capital i Danske Bank

Der hersker dog ingen tvivl om, at de nye krav sætter den danske realkredit under pres, hvilket også fik den danske erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til torsdag at meddele til Ritzau, at han nu »vil forsøge at overbevise EU om, at det er urimelige krav«.

»Set ud fra et europæisk og ikke mindst nordisk perspektiv giver anbefalingerne udfordringer -  især for de nordiske realkredit- og erhvervskunder,« siger Robert Wagner.

Hvorfor nye Basel-krav?
  • Baselkomiteen ønsker at indføre nye kapitalkrav i erkendelse af, at komiteen gik for langt, da man for mere end 10 år siden tillod bankerne at benytte såkaldte avancerede risikomodeller.
  • Med de modeller kunne banker polstre sig med forskellige - og lavere - beløb afhængigt af, hvor risikable udlånene havde været historisk
  • Det frigjorde mia. af kr. i den danske finanssektor, fordi bankerne kunne påvise, at deres udlån ifølge risikomodellerne var meget sikre.
  • Det viste sig dog, at alle udlån ikke var så sikre, som bankernes modeller regnede med. Finanskrisen hærgen og de efterfølgende tab blev derfor værre, fordi bankerne ikke havde så stor en kapitalbuffer som tidligere.
  • Danske realkreditlån har vist sig at være sikre og have lave tab. Derfor går de nye kapitalkrav hårdest ud over dem.

Han tror på, at der fortsat er en kamp at kæmpe for den danske finanssektor.

»Det er vigtigt, at der i det videre arbejde i EU fortsat fokuseres på risikofølsomhed i relation til kapitaldækningskravene, og vi tror på, at der kan findes en egnet løsning,« siger Danske Bank-chefen.

Selvom kravene nu sender en ekstraregning til banken, som umiddelbart vurderes fra flere sider ikke at kunne blive hældt over på kunderne, er Robert Wagner dog ikke i tvivl om, at Danske Bank fortsat fremstår robust.

»Danske Bank har en stærk indtjeningsevne og kapitalisering, der gør, at vi vil være i stand til at tilpasse os de fremtidige ændringer til EU-reglerne som følge af Basel IV,« fastslår Robert Wagner.

BRANCHENYT
Læs også