Finans

Strømslugende bitcoin-brag kan belaste klimaet

Øget handel med kryptovalutaen stækker kampen for at nedbringe de globale klimaforandringer, advarer eksperter.

Bitcoin vinder frem over alt - også herhjemme, hvor brugen af den virtuelle valuta dog ikke er blåstemplet på samme måde som i Japan. Foto: The Yomiuri Shimbun/AP

Rettelse: Af den første version af denne artikel fremgik med henvisning til Eric Holthaus' artikel, at bitcoin halvvejs inde i 2019 vil kræve mængder af strøm svarende til hele USA's forbrug og at det i 2020 vil overstige verdens samlede strømforbrug. Validiteten af disse prognoser er siden draget i tvivl og derfor er tallene fjernet fra artiklen. /Redaktionen.

Fortsætter bitcoin sin vækst, vil valutaens virtuelle transaktioner komme til at lægge beslag på en betragtelig del af verdens samlede energiforbrug og modarbejde bestræbelserne på at begrænse klimabelastningen. Det vurderer meterolog Eric Holthaus i en artikel på nyhedssitet Grist, som CNN har opsnappet.

»For at sige det helt enkelt, så skader bitcoin forsøgene på en hurtig omstilling væk fra fossile brændsler,« skriver han.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan handel med kryptovalutaen allerede nu kan måle sig med Danmarks samlede strømforbrug. Eric Holthaus tilføjer, at hver transaktion bruger samme mængde energi som ni amerikanske husholdninger.

Fra tidligere fordømmelser som et skummelt handelsdomæne har bitcoin gradvist opnået en mere legitim status. Men kritikken er langt fra forstummet, og flere advarer mod en gigantisk prisboble. I starten af 2017 nåede prisen på en enkelt bitcoin op i 1.000 dollars. Torsdag fløj den op i 17.000 dollars, inden den igen dykkede til godt 14.000 dollars.

De store udsving skyldes, at de viruelle mønter - modsat kroner, dollars og euro - ikke er bundet til centrale banker. De ligger i stedet i store, energifortærende datacentre. Ifølge Eric Holthaus er computerkræfterne bag bitcoin-netværket 100.000 gange stærkere end verdens 500 hurtigste supercomputere lagt sammen.

»Efterhånden som bitcoin bliver ved med at vokse, stiger de matematiske udfordringer, som computerne skal løse for at producere flere bitcoins,« skriver Eric Holthaus.

At de fleste bitcoins ligger i kinesiske datacentre, gør ikke hans bekymringer mindre.

Det centrale Kina har vist sig som attraktive steder for de datacentre, som bitcoin er afhængig af, fordi »elektricitet og land er meget billigt,« som en række forskere fra University of Cambrigde for nylig pointerede.

Store mængder af den energi, der kommer fra det rurale Kina, kommer fra afbrænding af kul.

Læs også
Top job