Finans

Bitcoin-børs kollapset efter hackerangreb

Hackere slap af sted med bitcoins for næsten en halv mia. kr. Nu går bitcoin-børs konkurs.

En bitcoin-børs kan sammenlignes med en konventionel børs, hvor børshandlere kan købe og sælge bitcoins mod betaling i mere traditionelle valutaformer. Foto: AP Photo/Kin Cheung, File

Bitcoins popularitet er fortsat stigende, men nu har den alternative valuta fået uventede konsekvenser for en sydkoreansk bitcoin-børs.

Den er nemlig gået konkurs efter at have været udsat for to massive hackerangreb inden for en kortere periode. Det skriver Wall Street Journal.

Youbit er navnet på den pågældende bitcoin-børs, og den er placeret Seoul i Sydkorea. Af samme grund vurderer flere eksperter, at det er hackere fra Nordkorea, der står bag de to cyberangreb, hvor hackerne i første omgang slap af sted med bitcoins for en værdi af 72 mio. dollars svarende til 454 mio. kr. 

Investorer, der har bitcoins til gode på Youbit, får udbetalt en tredjedel af værdien af deres bitcoins, oplyser den konkursramte børs.

En bitcoin-børs kan sammenlignes med en konventionel børs, hvor børshandlere kan købe og sælge bitcoins mod betaling i mere traditionelle valutaformer.

Sydkoreas bitcoin-børser forestår næsten 25 pct. af verdens handler med bitcoins. Børserne er dermed et yndet mål for hackere, der angiveligt er hyret af det nordkoreanske regime. Således blev landets største børs Bithumb, der forestår 75 pct. af alle sydkoreanske bitcoinhandler, bl.a. hacket tilbage i juni.

Flere bitcoin-børser i verden er blevet hacket fra tid til anden i bitcoin-valutaens relativt få leveår, men det er første gang, at en børs er kollapset af det.

Hackernes fremgangsmåde er typisk at tvinge sig adgang til online-børsen og derefter overføre bitcoinsene til en anonym konto. 

Sydkoreas efterretningstjeneste vurderer, at det er hackergruppen Lazarus, der bl.a. hackede Sony Pictures i 2014, som står bag de mange børsangreb.

Ifølge efterretningstjenesten skulle Nordkorea være særligt ude efter bitcoins, da valutaen er let omsættelig, og Nordkorea angiveligt skulle være økonomisk presset af de igangværende sanktioner, der er mod diktaturstaten.

I modsætning til traditionel valuta er bitcoin ikke reguleret af en centralbank eller anden myndighed. Kryptovalutaen er dermed en magnet på kriminelle og diktaturstater, der anonymt kan bruge bitcoins til lyssky affærer.

Børs-konkursen sker i en tid, hvor bitcoin-værdiens himmelflugt for en stund er nedadgående. Kursen på den populære valuta ramte nemlig 20.000 dollars sidste weekend, men bliver i skrivende stund handlet for 17.000 dollars.

BRANCHENYT
Læs også