Finans

Fusk med kurserne i kryptoland eskalerer - bagmænd tjener kassen

Manipulation med priserne på kryptovalutaer er ifølge eksperter eskaleret. Minister ser muligt behov for regulering.

En sydkoreansk mand går forbi en skærm, der viser Bitcoins prisstigning. Sydkorea er verdens tredje største marked for kryptovalutaen efter Japan og USA. Foto: AP Photo/Lee Jin-man

Den manglende regulering af handlen med de stærkt hypede kryptovalutaer har givet frit spil til en lang række grupper af personer, som tjener store beløb på at manipulere med markedets priser.

Det skriver Berlingske Business.

Lynhurtige og omfattende kursmanipulationer er ifølge avisen en del af forklaringen på de store udsving i kryptovalutaer. Et eksempel er den digitale mønt ENE, der på otte minutter fik pumpet prisen i vejret med 1.800 pct.

Det skete efter et koordineret opkøb fra en internetgruppe, som købte op i mønten som gale og derefter solgte igen. På den måde mangedoblede gruppen, der kalder sig Pump'N'Dump 18, sin investering, mens uvidende investorer led store tab.

»Prismanipulation, hype og falsk information er ofte en fast del af værktøjskassen for de kryptovalutaer, der bliver pumpet op i pris, og det er ikke et nyt fænomen,« siger Simon Ousager, der lever af at analysere digitale pengestrømme hos den danske virksomhed Chain­alysis, til Berlingske Business.

Den mest kendte kryptovaluta er bitcoin, som på få år er eksploderet i værdi. Samlet findes der over tusind forskellige kryptovalutaer. De er som regel baseret på den såkaldte blockhain-teknologi.

Prisdannelsen - hvis den altså ikke manipuleres - styres af efterspørgslen, da mængden af penge enten ikke ændrer sig eller er fastsat i et konstant tempo.

Men fordi manipulation med priserne ifølge eksperter er eskaleret, er der behov for, at myndigheder verden over begynder at diskutere, hvordan kryptomarkederne skal reguleres.

»I takt med den stigende udbredelse af kryptovalutaer bliver myndighederne nødt til at gøre noget på et tidspunkt for at afklare de strafferetlige aspekter og sikre en vis beskyttelse mod kriminelle, så hr. og fru Hansen ikke bliver snydt,« siger Hans Fogtdal, advokat hos Plesner og tidligere vicestatsadvokat hos Bagmandspolitiet, til Berlingske Business.

Kryptovalutaer er ikke omfattet af finansiel regulering og kontrolleres derfor ikke af eksempelvis Finanstilsynet. Og kursmanipulation og fusk med kryptomønterne er svært at efterforske, lyder det.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger til Berlingske Business, at han vil holde øje med udviklingen og kigge på et muligt behov for regulering.

Læs også