Finans

Chris Larsen var blandt verdens rigeste på kryptovaluta - nu har han mistet 72 mia. kr.

Krypto-iværksætteren Chris Larsen, der har danske aner, har på kort tid mistet en stor del af sin formue pga. kursfald.

Finans mødte Chris Larsen i København i 2015, hvor han promoverede et system til pengeoverførsler. Foto: PR-Foto/Ripple Labs

2018 har budt på en rutsjebanetur af de helt store for krypto-iværksætteren Chris Larsen, der har danske aner. I begyndelsen af måneden var Chris Larsen at finde på Forbes' liste over verdens mest velhavende personer.

Alt sammen på grund af kryptovalutaen ripple, som Chris Larsen har været med til at skabe, og som er eksploderet i værdi.

For to uger siden opgjorde magasinet Chris Larsens formue til 230 mia. kr. Det er langt mere end Danmarks – på papiret – rigeste familie, Kirk Kristiansen.

Men et voldsomt kursfald på 65 pct. for kryptovalutaen ripple har på få dage kappet en stor del af Chris Larsens formue. Den er i høj grad koblet op på ripple, som Chris Larsen ejer 5,2 mia. af.

På mindre end to uger er der således skåret mindst 72 mia. kr. af Chris Larsens formue.

Det er virksomheden Ripple Labs, som står bag kryptovalutaen ripple. Chris Larsen, der i dag er bestyrelsesformand i Ripple Labs, var i flere år direktør i selskabet, og han har - udover 5,2 mia. ripple - en ejerandel på 17 pct. af Ripple Labs.

De 10 største kryptovalutaer
  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Ripple
  4. Bitcoin Cash
  5. Cardano
  6. Litecoin
  7. NEM
  8. NEO
  9. Stellar
  10. IOTA
Kilde: Coinmarketcap.dk (17. januar 2018)

Chris Larsens formue steg voldsomt i 2017 i takt med, at kursen på ripple eksploderede. I 2017 steg kursen på ripple med svimlende 36.000 pct. I januar 2017 kostede den blot 0,006 dollars, men den 7. januar i år nåede den op på 3,38 dollars.

Kryptovalutaer er dog kendt for store udsving, og den seneste tid er de største kryptovalutaer blevet ramt af kursfald. Ripple er ikke gået fri af denne nedtur, og kursen er faldet til 1,18 dollars. Det svarer til et fald på 65 pct.

Chris Larsen er født i 1960 og står bag en stribe teknologi-startups i Californien, hvor han er født. I 1996 var han med til at grundlægge den digitale långiver E-loan, der gik på børsen i 1999. Chris Larsens bedsteforældre kom fra en lille by uden for Aarhus, og han har tidligere studeret i København.

I 2015 mødte Finans Chris Larsen på en lille café i København. På det tidspunkt var han i Danmark for at promovere ripple over for danske banker. I modsætning til f.eks. bitcoin er ripple ikke en ægte kryptovaluta, og den er dermed heller ikke en direkte konkurrent til banker og centralbanker.

»Vi blev født ud af bitcoin-bevægelsen, men vi mente, at bitcoin havde nogle fejl. Man kunne ikke bruge den sammen med andre valuta, så vi byggede et lignende system uden nogen central operatør, hvor man faktisk kan overføre alt, der har en værdi,« forklarede Chris Larsen, da Finans mødte ham i 2015.

Groft sagt gør ripple det muligt hurtigere at sende penge frem og tilbage mellem forskellige lande, og ripple samarbejder med banker om at gøre det muligt at overføre penge uden ventetid og høje omkostninger.

»Overførsler af værdier har ikke flyttet sig meget siden 1970'erne, for bankernes systemer er opbygget på én måde i USA, en anden måde i Europa og en tredje måde i Indien, og de kan ikke umiddelbart tale sammen. Men Ripple kan få de forskellige systemer til at tale sammen,« forklarede Chris Larsen.

Læs også