Finans

Økonom om lukning af USA's statsapparat: Investorer bør forberede sig på usikkerhed

Det amerikanske aktiemarked vil se en negativ effekt - men den bliver ikke stor, vurderer økonom.

Lukningen af det amerikanske statsapparat kommer som en overraskelse, og derfor bør investorer forberede sig på et lille dyk, vurderer økonom. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Foto: AP/J. Scott Applewhite

Der er ingen grund til panik oven på lukningen af USA's statsapparat, lyder det fra Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

Alligevel bør investorer dog forberede sig på et dyk på aktiemarkedet, der kan blive mærket af usikkerheden, vurderer han.

»Lukningen kommer alligevel som en overraskelse, og med samfundsøkonomiske øjne er det selvfølgelig ikke godt, at statsapparatet lukkes ned. Jeg tror derfor, at markedet vil se en negativ effekt, men den vil ikke blive ret stor,« siger Jacob Graven lørdag til Finans.

Erfaringerne fra sidste gang en nedlukning fandt sted - under daværende præsident Obama i 2013 - viser nemlig, at selv hvis lukningen varer ved nogle uger, betyder det ikke uoprettelige skader på amerikansk økonomi.

»Mit gæt vil være, at reaktionen kommer til at blive behersket. Erfaringerne fra 2013 viste os, at lukningen kostede måske en halv procents vækst i det pågældende kvartal. Så det er ikke ligegyldigt, men på lang sigt behøver investorerne ikke ligge søvnløse over det her,« siger Jacob Graven.

Lukningen af det amerikanske statsapparat sker, fordi Senatet natten til lørdag stemte nej til en budgetforlængelse, der ville have givet den amerikansk Kongres fire uger mere til at nå frem til en mere langsigtet løsning.

Nedlukningen kommer til at betyde, at flere tusinde offentligt ansatte vil blive tvunget på orlov. Kongressen har dog stadig weekenden til at forsøge at få en ny aftale på plads, inden størstedelen af statsapparatet åbner igen på mandag. Det forventes dog, at bl.a. en række museer i New York kommer til at lukke ned allerede i løbet af lørdag.

Læs også