Finans

Økonom: Derfor får det ikke stor betydning, hvis bitcoin krakker

Den euforiske stemning, der er om bitcoin, sammenlignes ofte med dotcom-boblen. Men det er ligegyldigt for din økonomi - medmindre du ejer bitcoins.

Selv om Bitcoin pludselig skulle falde til nul kroner i værdi, ville det ikke udløse en krise - for andre end ejerne af kryptovalutaen. Foto: Alain Pitton/NurPhoto/Sipa USA)(Sipa via AP Images)

Da dotcom-boblen brast i år 2000, faldt det amerikanske aktieindeks Nasdaq med 80 pct. Og Dow Jones faldt i 1929 med 86 pct. efter det store krak på Wall Street.

Dengang førte aktiefaldene til store kriser i hele samfundet. Sådan kommer det ikke til at gå, hvis det samme sker med bitcoin.

Bitcoin, den såkaldte kryptovaluta, har på det seneste været ude for både vilde stigninger og fald. Efter at have toppet i december med 20.000 dollars for en Bitcoin, er valutaen faldet til cirka det halve. Men set over en længere periode er der stadig tale om en høj stigning.

Men selv yderligere massive fald i bitcoin vil ikke udløse et verdensomspændende krak som i de andre tilfælde. Det mener Vicky Redwood, der er økonom hos Capital Economics.

»Hvis værdien af bitcoin faldt til nul kroner i dag, ville tabet svare til et fald på 0,5 pct. på de amerikanske aktiemarkeder. Ejere af bitcoin ville sandsynligvis græde mange tårer, men det vil ikke udgøre en risiko for de finansielle markeder,« siger Vicky Redwood til USAToday.

Og forklaringen er simpel. Den samlede markedsværdi for bitcoin ligger "kun" på omkring 179,5 mia. dollars.

Det er langt under det amerikanske aktiemarkeds samlede værdi på 28 billioner dollars. Det amerikanske obligationsmarked har en værdi på 20 billioner dollars og guld en samlet værdi på 7 billioner dollars.

Desuden har store finanshuse og nationalbanker ikke investeret ret aggressivt i bitcoin.

»Men nok så vigtigt er antallet af såkaldte almindelige investorer i bitcoin ikke i nærheden af det antal, der ejede teknologiaktier i 2000 eller var inde på ejendomsmarkedet i 2007. En undersøgelse fra USA har vist, at meget få procent af voksne investorer ejer bitcoin,« lyder det fra Vicky Redwood til USAToday. 

BRANCHENYT
Læs også