Serier

Nordea på udsalg i Luxembourg: Farvel til del af »Panama Papers«-forretningen

Storbanken Nordea afhænder dele af sine udskældte private banking-aktiviteter i Luxembourg til en anden storbank. Forretningen kom for alvor i offentlighedens søgelys i forbindelse med de såkaldte Panama Papers.

De hemmelige formuer
Nordea-topchef Casper von Koskull. (Anders Wiklund / TT via AP) SWEDEN OUT Foto: AP/ Anders Wiklund

Dagen for et ikke særlig godt regnskab bliver også dagen, hvor Nordea siger farvel til en del af forretningen, der har givet endog meget dybe ridser i imaget.

Storbanken sælger nemlig dele af sin private banking-forretning i Luxembourg. Det var her, hvor bankens kunder med forbindelse til advokatfirmaet fra de såkaldte Panama Papers, Mossack Fonseca, fik deres bankforretninger klaret.

»Beslutningen er resultatet af en grundig strategisk gennemgang af aktiviteterne i Nordea Private Banking International. Den strategiske gennemgang er sket som led i transformationen af Nordea, der har til formål at styrke risikostyringen, strømline forretningen og skabe en endnu bedre bank for kunderne,« skriver Nordea om frasalget af forvaltningen af kundernes penge.

Salget omfatter ifølge en fondsbørsmeddelelse en kundeformue på knap 97 mia. kr. ud af de ca. 1.660 mia. kr., Nordea ifølge årsregnskabet for 2017 forvalter.

Køberen er den schweiziske bankkæmpe UBS. Prisen er ikke oplyst, men Nordea skriver i en fondsbørsmeddelelse, at frasalget vil have en »marginal positiv effekt på den egentlige kernekapital.« Altså, bankens vil kun få marginalt flere penge i kassen.

Nordea vil dog fortsat »naturligt« have kapitalforvaltnings-aktiviteter i Luxembourg:

»Luxembourg er et finansielt centrum for kapitalforvaltning. Derfor er det naturligt for os at være til stede her, hvor såvel kompetencerne som infrastrukturen er på plads,« lyder det i fondsbørsmeddelelsen fra Snorre Storset, chef for Wealth Management i Nordea.

Læs også