Finans

Kryptobørs blev hacket - kunder mister millioner

Et omfattende hackerangreb på en af verdens førende kryptobørser har vakt opsigt. Værdier for flere milliarder kroner er pist forsvundet.

Ukendte hackere har stjålet over tre milliarder kroner fra en af Japans største handelsplatformer for kryptovaluta. Tyveriet understreger igen behovet for yderligere sikkerhed. Foto: Lisa Forster/picture-alliance/dpa/AP Images

En af Japans største børser for handel med kryptovaluta, Coincheck Inc., blev fredag hacket og fik stjålet værdier for flere milliarder kroner.

Nu lover Coincheck at kompensere de omkring 260.000 kunder, som menes at være berørt af tyveriet. Men de får ikke alle deres værdier retur, skriver BBC.

Hackerne, der angreb Coincheck, slap af sted med kryptovalutaer for 3,2 mia. kr. Søndag oplyste Coincheck så, at 2,5 mia. kr. bliver tilbagebetalt til kunderne fra selskabets egen kasse.

Dermed står kunderne til at miste en del af deres penge på hackerangrebet.

Coincheck
  • CoinCheck er grundlagt den 28. august 2012.

  • Firmaet er grundlagt af Koichiro Wada (adm. direktør) og Yusuke Otsuka.

  • Platformen er en af de største af sin slags i Japan og dermed også i verden.

  • Japan er et mekka for krypto-valuta. Over en tredjedel af alle verdens bitcoin købes og sælges her.

  • Lignende tal gælder for de andre kryptovaluter.

  • NEM er en af de mindre kendte af slagsen, og den tiende største i verden.

Det var kryptovalutaen NEM, som hackerne gik efter. Den er blandt verdens 10 største kryptovalutaer, men er langt mindre kendt end den største af slagsen, bitcoin.

Da Coincheck, som holder til i Tokyo, opdagede hackerangrebet fredag morgen, indstillede den alle transaktioner på sin platform. Samtlige kunders konti blev indefrosset og alle udbetalinger blokeret.

Da Coincheck otte timer senere gik ud og fortalte om årsagen til nedlukningen, vakte det et ramaskrig.

Tyveriet af kryptovalutaer fra Coincheck er nemlig et af de største af sin slags nogensinde. Og det vækker ubehagelige mindelser om hackerangrebet på en anden japansk krypto-platform, Mt. Gox. Den fik i 2014 stjålet kryptovalutaer til en værdi af 2,4 mia. kr. og måtte efterfølgende begære sig konkurs.

Mens investorerne hos Coincheck raser, insisterer selskabet på, at it-sikkerheden omkring de nu forsvundne kryptovalutaer var i orden. Og måske er der chance for, at de stjålne NEM-mønter bliver fundet igen.

»Vi ved, hvor pengene er sendt hen,« udtalte Yusuke Otsuka, medgrundlægger af platformen, på en live-streamet pressekonference fredag aften i Tokyos børs.

»Vi sporer dem, og hvis vi kan blive ved med at spore dem, er det måske muligt for at os bringe dem tilbage,« sagde han.

Kryptovaluta kan bedst beskrives som en slags digitale penge, hvor transaktionerne foregår uden om bankerne. De kan købes på forskellige børser på internettet, og prisen styres af udbud og efterspørgsel.

Coincheck oplyser, at man samarbejder med både det japanske politi og finansielle myndigheder for at komme til bunds i sagen om de stjålne kryptovalutaer.

Læs også