Finans
0

Investeringsøkonom: Her er fire grunde til, at aktienedturen er slut

Den seneste tids nedtur på aktiemarkederne var en korrektion, og den er nu ved at være ovre, lyder det.

Mandag i sidste uge oplevede Dow Jones-indekset det største pointmæssige fald nogensinde. Foto: Dario Cantator, AP Photo/NYSE Euronext

De globale aktiemarkeder ser ud til at have fundet fodfæste igen, efter at de amerikanske aktier i sidste uge nåede et fald på 10 pct. fra toppen, og definitionen på en korrektion dermed blev nået.

Markederne sluttede dog ugen af med at stige fredag, og Dow Jones-indekset indledte denne uge med en stigning på 1,7 pct., mens det bredere S&P 500-indeks steg med 1,39 pct. Stemningen ser også ud til at være vendt i Asien, hvor der er stigninger.

Derfor peger pilen nu i retning af, at nedturen kun var en korrektion. Per Hansen, der er investeringsøkonom i onlinebørsmægleren Nordnet, peger i en kommentar på fire grunde til, at det er tilfældet:

For det første er to tredjedele af de amerikanske selskaber kommet med regnskaber, og det tyder på, at de samlet vil gå 14 pct. op i indtjening.

»Det er ikke nogen garanti mod en stor aktienedtur, men det er meget tæt på,« skriver Per Hansen.

Hvis aktierne for alvor skal ud i en længere nedtur, så kræver det ligeledes en vending i økonomien eller andre udløsende faktorer.

»Større stigninger i sig selv udløser ikke en meget stor og langvarig nedtur, når væksten er god, og virksomhederne generelt, som tilfældet er nu, er i god form,« påpeger Per Hansen.

Den tredje grund til, at nedturen ikke udvikler sig til mere end en korrektion er, at den amerikanske dollar er stabiliseret.

Og den fjerde grund skal også findes i USA. Her er markedsrenterne steget den seneste tid, og det var en udløsende faktor for nedturen. Men de seneste dage er renten på 10-årige amerikanske statsobligationer stabiliseret omkring 2,85 pct.

»Det var ikke mindst frygten for, at aktieinvestorerne ville møde den amerikanske rentemur på 3 pct. for 10-årige obligationer, som udløste korrektionen,« noterer Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også