Finans
0

Smuthul, der sikrer danske bankkunder ekstra sikkerhed, bliver lukket

Danske kunder i Bank Norwegian er dækket af en større indskydergaranti end normalt. Det vil regeringen i Norge nu ændre.

I Norge er indskydergarantien dobbelt så høj som i Danmark og resten af EU. Foto: Lærke Posselt

Danskere, der har brugt den norske Bank Norwegian til at opnå større sikkerhed, skal i den kommende tid til at overveje, om deres penge er placeret det rigtige sted.

Danske kunder i Bank Norwegian er dækket af den norske indskydergaranti på 2 mio. norske kr. Det svarer til 1,5 mio. danske kr. Indskydergarantien er dermed dobbelt så høj som i Danmark og resten af EU, hvor den er på 100.000 euro, svarende til 745.000 kr.

Indskydergarantien betyder, at indlån, som ligger under grænsen, er garanteret af beløb over grænsen. Dermed vil man ikke miste sine penge, hvis en bank går nedenom og hjem. Omvendt vil indlån, som er større end indskydergarantien, være tabt, hvis en bank krakker.

Forskellen har Bank Norwegian ifølge mediet Dagens Næringsliv brugt til at kapre kunder udenfor Norge, men det vil regeringen i Norge nu sætte en stopper for.

»Det er vigtigt, at norske banker ikke skal kunne udnytte det norske garantiniveau til at opnå en konkurrencefordel i udenlandske markeder,« lyder det i en mail til Dagens Næringsliv fra Geir Olsen, der er statssekretær i det norske finansministerium.

Ministeriet har igennem længere tid arbejdet på et lovforslag, som skal lukke dette smuthul i lovgivningen. Forslaget skal behandles i Stortinget i løbet af foråret.

»Vi overholder gældende regler. Bank Norwegian betaler gebyr til bankforsikringsfonden for alle garanterede indskud,« udtaler markedsdirektør Fredrik Mundal i Bank Norwegian til Dagens Næringsliv.

BRANCHENYT
Læs også