Finans
0

Amerikansk inflation stiger mere end ventet - aktier kan komme under pres

Tal for inflationen i USA med potentialet til at sende verdens aktiemarkeder skarpt i begge retninger stiger mere end ventet af markederne, der nu kan komme under fornyet pres.

Stærke inflationstal kan presse Jerome Powell og The Fed til at sende renterne op hurtigere end ventet - og dermed måske kaste markederne ud i et nyt stormvejr. Foto: AP/Carolyn Kaster

Nøgletal for den amerikanske økonomi viste onsdag højere end ventet inflation, og sendte straks obligationsrenterne op og aktiemarkederne ned.

Tallet er ellers normalt ikke blandt de nøgletal, markederne venter i spænding på. Men efter de amerikanske jobtal viste øget lønpres, og dermed øget inflationspres, og blev den formentlig største udløsende faktor i den tumult, der har præget verdensmarkederne i februar, var onsdagens tal for alvor i fokus.

Forbrugerpriserne, der i forhold til januar i 2017 lå til en forventet stigning på 1,7 pct., steg i stedet med 2,1 pct.

Samtidig gik detailhandelssalget tilbage med 0,3 pct. i stedet for den ventede stigning på 0,2 pct., og de såkaldte kerneforbrugerpriser steg med 1,8 pct. i stedet for 1,7 pct.

På den hjemlige front svang de danske aktier straks efter tallene over mod et lille samlet fald, og renten på den tiårige statsobligation sprang samtidig op fra 0,78 til 0,83 pct.

På valutamarkedet blev dollaren umiddelbart styrket, mens future-handlen for de amerikanske aktiemarkeder, der først åbner en time efter inflationstallene, svang fra klare stigninger til ditto fald. Dow Jones-indekset, der stod til at stige med ca. 170 point, stod således umiddelbart efter inflationstallene til at falde med 200 point i stedet.

»En svækket dollar, højere energipriser og massive finanspolitiske lempelser vil give et opadgående pres på inflationen i USA i det kommende år. Det betyder, at investorerne og Fed nu skal til at finde ud af, hvordan de skal forholde sig til tiltagende inflation, og hvilke konsekvenser det vil få for den amerikanske pengepolitik,« skriver Sydbanks makroanalytiker Mathias Rømer Sproegel i en umiddelbar analyse af tallene og uddyber:

»Hvis den økonomiske vækst fortsætter med at vise solide takter i de kommende måneder, forventer vi, at Fed-direktør Powell og co. ikke kun vil nøjes med at hæve renten på rentemødet i marts, men i alt fire gange i 2018. Det er mere, end Feds og investorernes øjeblikkelige forventning om tre renteforhøjelser.«

BRANCHENYT
Læs også