Finans

Velhavende danskere lader Jan og Brian styre 10 mia. kr.

Jan Severin Sølbæk og Brian Kudsk har med egne ord »brudt lydmuren« i deres selskab, Artha Kapitalforvaltning, der investerer for en lille gruppe formuende danskere.

Jan Severin Sølbæk og Brian Kudsk, stifterne af Artha Kapitalforvaltning, der nu har 10 mia. kr. under forvaltning. PR-foto.

I en palævilla i Holte nord for København har to danske finansmænd på få år skabt en kapitalforvalter, der nu styrer en formue på over 10 mia. kr.

Jan Severin Sølbæk og Brian Kudsk står bag Artha Kapitalforvaltning, der sætter penge i aktier, obligationer, ejendomme og meget andet for en snæver gruppe af velhavende danskere.

Formuen under forvaltning har netop rundet 10 mia. kr. - en fordobling på to år.

»Lydmuren er brudt,« siger Jan Severin Sølbæk, der er adm. direktør i moderselskabet Artha Holding A/S.

Jan Severin Sølbæk og Brian Kudsk stiftede Artha Kapitalforvaltning for snart 10 år siden. I dag har kapitalforvalteren cirka 400 kunder, der alle har en investerbar formue på mindst 3 mio. kr.

Det er altså ikke hr. og fru Danmark, som Artha-duoen investerer penge for.

Jeg ser ikke noget i vejen for, at vi kan konkurrere med de største, institutionelle private banking-afdelinger herhjemme.

Brian Kudsk, adm. direktør i Artha Kapitalforvaltning.

De mange milliarder, som Artha forvalter, bliver sat i forskellige aktivklasser, f.eks. aktier, obligationer, ejendomme, vindparker, virksomheder og hedgefonde. Artha har tre faste produkter, Artha Max, Artha Optimum og Artha Safe, der danner rammen om størstedelen af formuen under forvaltning.

»Fra starten har den røde tråd været at outperforme markedet uanset risikoprofilen,« forklarer Brian Kudsk, adm. direktør i Artha Kapitalforvaltning.

Han mener, at godt købmandskab og håndplukkede investeringer skal lokke de velhavende danskere ud af bankerne og over i uafhængige kapitalforvaltere.

»Jeg ser ikke noget i vejen for, at vi kan konkurrere med de største, institutionelle private banking-afdelinger herhjemme,« siger Brian Kudsk.

En af de mere alternative investeringer i Artha Kapitalforvaltning var i 2013, da kapitalforvalteren med penge fra sine kunder var med til at etablere busselskabet Umove. Det voksede sig til Danmarks største private busselskab og blev i marts sidste år solgt for et trecifret millionbeløb til den udenlandske kapitalfond CUBE Infrastructure.

Det gav et afkast på 155 pct. til de Artha-kunder, som havde investeret deres penge i Umove.

Også inden for hotelverdenen jagter Artha Kapitalforvaltning afkast. I august sidste år købte selskabet lige under halvdelen af aktierne i det kendte Marienlyst Badehotel ved Helsingør. Prisen var 100 mio. kr., ifølge Børsen.

Inden udgangen af 2021 venter Artha Kapitalforvaltning at have øget formuen under forvaltning til 15 mia. kr. Det er ambitiøst, men opnåeligt, mener Jan Severin Sølbæk.

Han peger bl.a. på Artha Kapitalforvaltnings specielle ejerform som en af årsagerne til formueforvalterens succes. I Artha Kapitalforvaltning kan kunder nemlig blive medejere.

Aktionærkredsen består lige nu af 94 personer, heriblandt ejeren af Orifarm, Hans Carl Bøgh-Sørensen, og Matas-rigmanden Mads Pilgren. Målet er at øge ejerkredsen med flere »ambassadører,« som Artha kalder dem.

I det seneste regnkabsår tjente Artha Kapitalforvaltning 9 mio. kr. før skat. Moderselskabet, Artha Holding A/S, havde et overskud på 16 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også