Finans
0

Nordea om svensk konkurrent: De kan stjæle store andele af boligmarkedet

Nordeas analytikere anser ifølge svensk medie en ny spiller på det svenske boligmarked for en markant trussel for bankens egne markedsandele - og som en god investering.

Storbankerne har fået en alvorlig udfordring på boligmarkedeti Sverige, lyder det i en analyse fra Nordea ifølge Dagens Industri. Foto: Colourbox

Det er notorisk ikke særligt let at bryde ind på de nordiske boligmarkeder som finansvirksomhed. De gamle spillere har godt fast i kunderne og salgskanalerne, og selv for andre nordiske storbanker er det ikke let at krydse de skandinaviske grænser.

Men nu spås en svensk disruption-virksomhed gode muligheder for at presse sig ind på markedet - en spådom, der kommer fra ingen ringere end konkurrenterne i Nordea.

Det skriver Dagens Industri.

Der er tale om den svenske boliglånsvirksomhed 'Enkla' - som i enkelt - der har meldt ud med et tilsyneladende ekstremt ambitiøst mål om at stå for lån for 100 mia. svenske kr. inden 2019, ca. 3 pct. af det svenske boliglånsmarked.

Et mål, der ikke overraskende er blevet mødt med en del skepsis. Men nu kommer der altså en temmelig optimistisk vurdering fra Nordea - dog fra bankens investeringsanalytikere, der i en rapport forbeholdt professionelle kunder hylder Enkla som en stærk investeringsmulighed.

Efter et møde med Enklas ledelse skriver banken ifølge Dagens Industri, at:

»De gjorde et meget solidt indtryk i deres forklaringer af, hvor omfattende digitaliseret deres forretningsmodel er, og hvor langt fremme de er i at møde de lovgivnings- og fundingmæssige udfordringer.«

Det får banken til at konkludere, at den hidtidige interne vurdering - at Enkla maksimalt ville kunne nå 50 mia. i udlån i 2020 - nok er for konservativ.

Efterspørgslen på lån hos Enkla er nemlig ifølge Nordea allerede på 120 mia. kr., allerede inden man for alvor er i gang.

Grunden til den store efterspørgsel - og den markante skepsis i markedet - skyldes formentlig, at Enkla tilbyder boliglån i pendanten til det svenske realkreditmarked med en rente på 0,95 pct.

Det lyder måske højt i Danmark, men som journalisten Erik Wisterberg her beskriver i en analyse, er det faktisk markant under markedet. I sin egen bank, Swedbank, er gennemsnitsrenten, der tilbydes, på 1,53 pct., mens den først udbudte rente er på over 2 pct.

De lave priser skyldes ifølge Enkla selv dels, at man overlader kreditvurderingen til bankerne for så siden at overtage lånene - og at selskabets egne omkostninger på grund af den omfattende digitalisering er markant lavere end i bankerne.

Det svenske boligmarked er steget markant i de senere år, kun for at blive kastet ud i markante udsving efter lovgivningsmæssige indgreb. Konkurrencen på markedet har dog længe primært eksisteret mellem landets fire største banker, med f.eks. Danske Bank som en af markedets aggressive outsidere.

BRANCHENYT
Læs også