Finans

10 år senere - halvt så mange banker: Upopulær spådom rykker nærmere

Der bliver færre og færre banker i Danmark, der på 10 år har mistet mere end hver anden bank.

Roskilde Banks fald i 2008 var første tunge skæbne i en lang række af bankkrak det næste halve årti. Men også siden da er der i støt tempo forsvundet banker. Foto: Valdemar Jürgensen

De rige bliver rigere, og de store bliver større. I hvert fald i finansverdenen, hvor kurven for danske banker over en lang årrække nærmest kun peger én vej: Der bliver færre banker, og udlånskroner i større og større institutter.

Senest eksemplificeret ved to af finanskrisens økonomiske - om end måske ikke imagemæssige - vinderes dans om hvem, der skal overtage en mindre bank, Nordjyske; den særdeles uønskede bejler fra Jyske Bank, eller det til lejligheden opfundne fornuftsægteskab med Ringkjøbing Landbobank.

Ender det - som meget tyder på - med sidstnævnte, vil der værre én regionalbank mindre i Danmark, og den driftige Landbobank vil rykke en vægtklasse op.

Men sådan har udviklingen faktisk været meget støt igennem årtier nu, viser en gennemgang af tal fra Finanstilsynet, Finansdanmark og Nationalbanken.

I kølvandet på Finanskrisen spåede den daværende formand for bankskraldemændene i Finansiel Stabilitet, den i bankkredse dengang ikke synderligt populære Henning Kruse Petersen, at 12-15 banker var alt rigeligt for det danske kongerige.

Det var i 2011, og dengang forsvandt der faktisk banker i et tempo, der betød at Kruse Petersen allerede i 2019 kunne have haft ret.

Det får den tidligere bankoprydder næppe, men bankerne er dog også siden da støt forsvundet til krak, halvfrivillige fusioner og opkøb.

Da Finanskrisen for alvor begyndte at rulle i USA i foråret 2008, altså for ti år siden, med kollapset og overtagelsen af finanskæmpen Bear Stearns, var der således 152 banker i Danmark.

Bliver Nordjyske overtaget af enten Jyske Bank eller Ringkjøbing Landbobank hedder tallet for 2018 68, altså en halvering og lidt til.

Som grafikken over bankernes inddeling illustrerer, er det i høj grad de mindste banker, der er forsvundet - og når halvstore banker som fx Roskilde Bank, FIH Erhvervsbank og Amagerbanken er faldet fra, er deres plads i markedet i meget vid udstrækning blevet købt eller taget af de andre store banker.

Udviklingen er dog på ingen måde begrænset til det seneste årti; tal indsamlet af Nationalbanken i 2016 viser, at trenden er nærmest konsekvent gennem mindst fire årtier.

Til gengæld er antallet af udenlandske banker og finanshuse med banktilstedeværelse i Danmark vokset markant - fra 10 i 2008 til 27 i dag.

Læs også
Top job