Finans

Pensionerne bløder, men mursten og møller begrænser skaderne

I årets første kvartal tabte pensionsselskaberne på både aktier og obligationer, men de alternative investeringer gav bonus og viser vejen til stabile afkast, når aktiemarkedet bløder.

Pensionskæmpernes massive opkøb af ejendomme, vindmøller og andre alternative investeringer har virket som et effektivt plaster på danskernes blødende pensionsordninger i årets første måneder. Mens kunderne har tabt på både aktier og obligationer, melder landets største pensionsselskaber samstemmende, at de alternative investeringer har begrænset skaderne.

»Det er i urolige markeder, at alternative investeringer skal vise deres værd. Det har vi set i år, og jeg er helt sikker på, at de får endnu større betydning fremover,« siger Henrik Nøhr Poulsen, direktør i PFA Asset Management.

Samme melding lyder fra ATP, Danica og PKA. I ATP tabte man over 3 mia. kr. på aktier og obligationer i 1. kvartal, men det meste blev tjent hjem igen på ejendomme, infrastruktur og unoterede virksomheder.

»I en tid, hvor der er meget stor usikkerhed på aktiemarkederne, er det vigtigt for os, at vi har nogle investeringer, som giver mere stabile afkast end de børsnoterede aktier,« siger ATP’s adm. direktør Christian Hyldahl, der i løbet af de seneste otte måneder har skruet op for alternativerne ved bl.a. at købe en bestemmende aktiepost i Københavns Lufthavn og en stor bid af TDC.

De danske pensionsselskaber har i gennemsnit placeret en femtedel af kundernes pensionsopsparing i ejendomme og alternative investeringer, når man kigger på de populære markedsrenteprodukter. Det er en stigning på næsten 50 pct. over de seneste fem år, viser en ny undersøgelse fra fondsmæglerselskabet Spektrum.

»Lige nu ser vi, hvor vigtigt det er at få stabile afkast fra f.eks. infrastruktur og ejendomme. Alternative investeringer er afgørende for, hvilke selskaber der vil klare sig bedst, når der er uro på aktiemarkederne. Og selv om andelen er steget, vil pensionsselskaberne gerne have meget mere,« siger adm. direktør i Spektrum, Søren Dal Thomsen, der tidligere var direktør i AP Pension.

I Finanstilsynet har vicedirektør Carsten Brogaard forståelse for, at pensionsselskaberne er lune på alternative investeringer, men han advarer imod at lade sig rive med, bare fordi alle taler om det.

»Man skal sørge for at have de rette kompetencer, før man kaster sig ud i nye områder. Det er ikke en god ide at eksperimentere med pensionskundernes penge, fordi man føler sig drevet ud i det,« siger Carsten Brogaaard.BRANCHENYT
Læs også