Finans

For første gang siden 2000: Amerikansk arbejdsløshed under 4 pct.

Amerikansk jobrapport viser, at arbejdsløsheden, i form af det såkaldte 'Kongetal', for første gang siden år 2000 er under 4 pct. Men der blev både skabt færre og mindre lønvækst end ventet.

De amerikanske jobtal har været stærkt afventet af markedet. Foto: AP Photo/LM Otero

Der er skuffelser men også et historisk lavt arbejdsløshedstal at læse i den amerikanske jobrapport - også kaldet 'Kongetallet' - der netop er blevet offentliggjort fredag eftermiddag.

Arbejdløsheden i USA er nemlig nu på 3,9 pct. Det er første gang siden år 2000, at grænsen på 4 pct. er brudt.

»Arbejdsløsheden i USA brød i april den magiske grænse på 4 procent. Så lav har ledigheden ikke været siden slutningen af år 2000. Historisk har 4 procent vist sig som en grænse, det er meget svært at komme under. Før år 2000 skal man helt tilbage til 1970 for at finde en arbejdsløshed på under 4 procent. Faldet i ledigheden i april skyldtes dog primært, at arbejdsstyrken skrumpede,« skriver Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en analyse.

Men derudover er der altså også streger i regningen; for både væksten i antal af job - og i lønningerne - var mindre end ventet.

Estimaterne bød på 192.000 nye job i april og en lønvækst på år-til-år-basis på 2,7 pct. - men i stedet viste tallene lønvækst på 2,6 pct. og kun 164.000 nye job.

Tallene taler altså om et arbejdsmarked, der stadig bliver strammere - og lønvæksten er samtidig langt fra markant i det lys.

Den manglende vækst på lønsedlerne betyder formentlig også, at den amerikanske centralbank - The Fed - holder sig til 2-3 rentestigninger, lyder en umiddelbar vurdering fra Danske Bank på det sociale medie Twitter.

Det skuffende antal skabte jobs skal også vurderes i konteksten af, at det ikke nødvendigvis er let at besætte stillinger, når arbejdsløsheden i forvejen er lav, lyder det i en analyse fra Dansk Industris chefanalyiker, Allan Sørensen:

»Jobvæksten var lidt lavere end ventet, men det skal ses i lyset af et presset arbejdsmarked. Ledigheden er kommet så langt ned, at det er svært at opretholde en høj jobskabelse måned efter måned. Det er simpelthen ved at blive umuligt at finde nye medarbejdere.«

Den efterhånden ret lave arbejdsløshed får ligefrem Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, til at pege på en reel overophedning af økonomien som den klareste trussel mod opsvinget lige nu:

»Opsvinget i USA lever i bedste velgående. Faktisk er den største økonomiske risiko i midtvejsvalgåret 2018, at amerikansk økonomi overopheder som følge af begyndende arbejdskraftmangel og ufinansierede skattelettelser,« lyder det fra Bo Sandberg.

BRANCHENYT
Læs også