Finans
0

Nye tal afslører: Stramninger har stort set fjernet højrisikokunder fra boligmarkedet

Tidligere stod højrisikokunder bag hvert fjerde boligkøb i København. Det har nye regler ændret på, hvilket ifølge Danske Banks realkreditselskab er glædeligt.

Stramningerne på boligmarkedet har tilsyneladende fået skilt de mest risikable boligejere fra. Foto: Ida Munch

De mest risikable kunder er stort set forsvundet fra boligmarkedet, som derfor er blevet mere robust og mindre sårbart.

Det konstaterer Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, på baggrund af nye tal fra selskabet.

»Der er indført stramninger for at gøre boligmarkedet mere robust og sikkert, og for at undgå at køberne bliver renteblinde. Det har virket,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Risikorådet
  • Det Systemiske Risikoråd er et rådgivende organ, som skal forebygge eller reducere systemiske finansielle risici.
  • Gennem overvågning af det finansielle system henstiller og evaluere rådet politiske tiltag.
  • Nationalbankdirektør Lars Rohde er formand for Det Systemiske Risikoråd.

Fra årsskiftet blev der strammet op for lånevilkårene for de mest risikable boligkøbere. Det vil sige købere, der låner et større beløb end fire gange deres årsindkomst, og som har et lån, der udgør mere end 60 pct. af boligens værdi.

Realkredit Danmarks tal viser, at den type højrisikokunder lige før årsskiftet stod bag 23 pct. af alle boligkøb i København og 12 pct. på landsplan. I marts fyldte de kun 5 pct. i København og 3 pct. på landsplan.

»Det viser, at stramningerne har virket, og vi finder dem da også velafbalancerede. For boligejere, der har en større økonomisk risiko, er alt andet lige mere udsatte, hvis konjunkturerne vender. Derfor er det fornuftigt, at de skal optage mere sikre lån,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Nordea har været igennem samme udvikling.

»Andelen af lån, som ikke er defineret som sikre, er faldet med 20 pct. hos os. Og på sigt vil de som følge af de nye regler falde helt bort til personer med en gældsfaktor på over fire, medmindre de falder ind under undtagelserne,« siger Peter Smith, adm. direktør i Nordea Kredit.

De undtagelser, som realkreditdirektøren peger på, betyder, at der stadig vil blive langet lån med afdragsfrihed over disken til de mest risikobetonede kundegrupper. Det gælder eksempelvis, hvis kunden har en særlig stærk privatøkonomi, eller hvis kunden på grund af skilsmisse eller arbejdsløshed har fået en svag privatøkonomi og har brug for afdragsfrihed i en periode.

»Der er elastik til at navigere i de tilfælde, hvor der kan være gode argumenter for at afvige,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Det var oprindeligt Det Systemiske Risikoråd med nationalbankdirektør Lars Rohde i spidsen, der sidste år anbefalede at stramme op på boligmarkedet. Der blev siden blødt op på stramningerne, inden de blev indført med virkning fra den 1. januar i år.

BRANCHENYT
Læs også