Serier

Vagthunde skyder på hinanden i Danske Banks gigantiske hvidvasksag

SF indkalder til hastesamråd, efter at det danske og estiske finanstilsyn har givet udtryk for, at den anden part har hovedopgaven med at undersøge Danske Bank i forbindelse med skandalen om hvidvask for milliarder.

Hvidvask i Danske Bank
Der er opstået tvivl om ansvaret for oprydningen efter hvidvask i Danske Banks estiske filial. Grafik: Anders Thykier

Der er opstået tvivl om, hvem der har ansvaret for at komme til bunds i en af de største skandalesager i dansk erhvervshistorie.

Danske Banks filial i Estland er blevet brugt til at hvidvaske mindst 25 mia. kr., men hverken det danske eller estiske finanstilsyn mener, at det har hovedansvaret for at komme til bunds i sagen. Det har de to tilsyns direktører fortalt i to forskellige interviews til Finans.

Hvidvasksagen
  • I marts 2017 kunne Berlingske beskrive, at sorte penge til en værdi af omkring 140 mia. kr. fra 2010 til 2014 ulovligt er blevet ført ud af Rusland for at blive vasket hvide gennem flere banker herunder Danske Bank.
  • I Danske Banks filial i Estland blev mindst 25 mia. kr. hvidvasket.
  • Ifølge Berlingske gjorde en whistleblower allerede i 2013 bankens ledelse opmærksom på problemer og mulige ulovligheder i Estland.
  • Ledelsen blev dengang advaret om, at præsident Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste, FSB, angiveligt hvidvaskede store beløb gennem konti i banken. Alligevel reagerede ledelsen ifølge avisen først langt senere.
  • Et internt brev advarede også i 2014 direktionen om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne.
  • De ansatte i Estland skulle ligefrem have hjulpet med skjule kunderne for myndighederne.
  • Sagen førte til, at aktiviteterne i Estland blev lukket ned.
  • Danske Bank satte i september 2017 gang i en undersøgelse, der skal afdække, hvem der vidste hvad og hvornår. Resultatet ventes i september i år.
  • Kilde: Berlingske, Ritzau, Danske Bank

»Det er ligesom i en amerikansk film, hvor politivognen stopper, når nogen kører ind i en anden stat, og hvor der er en vogn på den anden side, der tager over,« har direktør Jesper Berg fra Finanstilsynet i Danmark sagt med henvisning til, at det danske tilsyn ikke kan undersøge hvidvasksagen, fordi den er foregået i et andet land.

Men den udlægning skyder den estiske tilsynschef, Kilvar Kessler, nu ned. Han konkluderer, at hvidvask bør være en del af det danske tilsyns helt almindelige kontrol med Danske Banks risici.

»Du kan ikke skære en del af risikokontrollen ud af dit tilsyn. Det hjemlige finanstilsyn har overblikket over den overordnede risikokontrol og derfor naturligvis også ansvaret for den,« siger Kilvar Kessler, formand for Finantsinspektsioon i Estland, som slår fast, at det estiske tilsyn allerede i 2015 lukkede sin undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag.

Udmeldingen får opbakning fra ekspert i hvidvasklovgivningen Anne Birgitte Gammeljord.

»Man vil i EU ikke have, at et tilsyn med overholdelse af hvidvaskreglerne falder ned mellem stolene, hvis f.eks. en bank driver virksomhed i flere lande. Derfor har man med det seneste hvidvaskdirektiv udpenslet, at der skal samarbejdes mellem f.eks. landenes finanstilsyn. Det danske og estiske tilsyn vil derfor begge have et ansvar for tilsynet. Det er ikke det estiske tilsyn, der har ansvaret alene,« siger Anne Birgitte Gammeljord, partner i Gammeljord Advokater.

Finans har bedt Finanstilsynet om at forholde sig til det estiske tilsyns udmelding. Efter tre dages betænkningstid udsendte de to myndigheder pludselig en fælles udtalelse om arbejdsfordelingen.

»Det overordnede ansvar omkring styring af hvidvask, governance og risici ligger hos os. Men den specifikke undersøgelse af, hvad der foregår på hvidvaskområdet, ligger i værtslandet – i dette tilfælde Estland.«

Usikkerheden om, hvorvidt noget kan være faldet ned mellem to stole i den konkrete sag, får SF’s erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at kræve et nyt hastesamråd i sagen.

»Vi kan ikke risikere, at en af de største hvidvaskskandaler nogensinde falder mellem to stole, fordi der åbenbart ikke har været fuldstændig enighed om, hvem der har hvilke opgaver. Nu må den danske regering få afklaret med den estiske, hvem der tager sig af hvad i forhold til denne sag,« siger hun.

Læs også
Top job