Serier

Her er Danske Banks værste mareridt: USA kan åbne sag om hvidvask for milliarder i Estland

Amerikanske dollars er benyttet til hvidvask i Danske Banks estiske filial. Det giver de amerikanske myndigheder mulighed for at gå ind i sagen.

Hvidvask i Danske Bank
For Danske Banks ledelse - her formand Ole Andersen (tv.) og adm. direktør Thomas F. Borgen er det værst tænkelige scenarie i hvidvasksagen, at de amerikanske myndigheder går ind i den. Her er de fotograferet på bankens generalforsamling i 2014. Arkivfoto: Tobia Nørgaard Pedersen.

Danske Bank er indtil videre sluppet billigt fra den store hvidvaskskandale i bankens estiske filial, men i værste fald risikerer banken, at de amerikanske myndigheder går ind i sagen.

En betydelig del af hvidvaskningen er sket i amerikanske dollars, og det er nok til, at amerikanerne kan åbne en sag, selv om hvidvaskningen hverken er foregået i USA eller involverer amerikanske selskaber.

»Det er der, risikoen ligger for Danske Bank. Vi har set eksempler, hvor det amerikanske justitsministerium har udstedt bøder af betydelige størrelser for finansiel kriminalitet, og hvor det eneste, der linker sagen til USA, er, at betalingsstrømmen er gennemført i dollars,« siger aktieanalytiker Per Grønborg fra SEB.

Hvidvask i Danske Bank
  • I marts 2017 kunne Berlingske beskrive, at sorte penge til en værdi af omkring 140 mia. kr. fra 2010 til 2014 ulovligt er blevet ført ud af Rusland for at blive vasket hvide gennem flere banker herunder Danske Bank.
  • I Danske Banks filial i Estland blev mindst 25 mia. kr. hvidvasket.
  • Ifølge Finanstilsynets undersøgelse gjorde en whistleblower allerede i 2013 bankens ledelse opmærksom på problemer og mulige ulovligheder i Estland.
  • Ledelsen blev dengang advaret om, at præsident Putins familie samt Ruslands efterretningstjeneste, FSB, angiveligt hvidvaskede store beløb gennem konti i banken. Alligevel reagerede ledelsen først langt senere.
  • Et internt brev advarede også i 2014 direktionen om, at filialen i Estland handlede i strid med hvidvaskreglerne.
  • De ansatte i Estland skulle ligefrem have hjulpet med skjule kunderne for myndighederne.
  • Sagen førte til, at aktiviteterne i Estland blev lukket ned.
  • Kilde: Finanstilsynet, Berlingske, Ritzau, Danske Bank

Svenske Telias bestikkelsessag i Usbekistan er det måske bedste eksempel. Telekoncernen blev stævnet af de amerikanske myndigheder og endte med sidste år at betale en bøde på 6,1 mia. kr. (965 mio. dollars). Teleselskabets bankforbindelse, Nordea, gik dog fri i sagen.

De seneste uger har dog været gode for Danske Bank i forhold til at undgå en dyr amerikansk sag, vurderer SEB-analytikeren.

»Mulig amerikansk indblanding har været det store diskussionsemne på aktiemarkedet de seneste måneder. Men man må formode, at den risiko er reduceret betragteligt, efter at det nu er endeligt bekræftet, at sagen er lukket af det estiske finanstilsyn, uden at der kommer nogen form for bødestraf til Danske Bank. Det samme er situationen i Danmark,« siger Per Grønborg.

Handelsbanken vurderer ligeledes, at risikoen for en amerikansk sag er blevet mindre.

»Jeg vurderer, at risikoen for en amerikansk sag er lille. Men Danske Bank er meget lukket i forhold til, hvilke myndigheder banken er i dialog med om sagen,« siger Thomas Eskildsen, bankanalytiker i Handelsbanken.

Danske Bank vil ikke oplyse, om de amerikanske myndigheder har taget kontakt til banken med henblik på at åbne en sag, eller om de ligefrem allerede har åbnet en sag.

»Vi kommenterer generelt ikke på vores eventuelle dialog med myndigheder,« siger Kenni Leth, pressechef i Danske Bank.

Heller ikke det amerikanske justitsministerium vil udtale sig.

»Det amerikanske justitsministerium hverken bekræfter, afkræfter eller kommenterer på anden vis, om en undersøgelse er i gang eller ikke er i gang,« oplyser Nicole Navas Oxman, talsperson for justitsministeriet.

BRANCHENYT
Læs også