Finans
0

Advarsel: Disse fem danske banker lever livet farligt

En række danske banker kører med høj risiko, viser ny rangliste.

Vestjysk Bank er en af de banker, som ifølge forsker Johannes Raaballe lever livet farligt. Foto: Per Folkver.

Hvis der kommer en ny finansiel krise, kan danskere i en håndfuld banker komme i problemer. Sådan siger forsker Johannes Raaballe ved Aarhus Universitet, der har udarbejdet en ny rangliste over sundhedstilstanden i de danske børsnoterede banker.

Det skriver Berlingske Business.

Den årlige rangliste er blevet til på baggrund af den markedsopgjorte solvens (MSolvens), som måler en banks soliditiet - altså dens evne til at modstå tab.

Ranglisten er baseret på aktiemarkedsdata, og den har før været træfsikker til på forhånd at identificere de børsnoterede banker, der gik fallit under finanskrisen.

I bunden af listen finder man Østjydsk Bank, der netop tidligere i år måtte erklære sig konkurs. Hernæst følger Totalbanken, Hvidbjerg Bank, Salling Bank, Vestjysk Bank og Danske Andelskassers Bank.

De har alle en MSolvens på under 3.

Ranglisten fra Johannes Raaballe inddeler bankerne i grønne, gule og røde banker. Bankerne i bunden af listen er alle røde og gule.

»Jeg holder mig personligt langt væk fra de gule og røde banker. Sådanne banker bør bankkunder kun bruge til aftaleindskud – og vel og mærke kun, hvis aftaleindskud er fuldt dækket af indskydergarantien. Den forsikrer de penge, du har i banken op til en grænse, som er på 750.000 kroner. Det beløb kan man hurtigt overstige som erhvervsdrivende eller privatperson,« siger Johannes Raaballe til Berlingske Business.

I toppen af listen finder man Grønlandsbanken med en MSolvens på over 20. Herefter følger Nordjyske Bank, Kreditbanken, Djursland Bank og Ringkjøbing Landbobank.

Nordea er ikke med på listen, da banken ikke har dansk hovedsæde.

Ranglisten afslører, at bankernes finansielle stabilitet er forbedret markant gennem 2017. Således er færre banker i farezonen end året før.

BRANCHENYT
Læs også