Finans

Kritisk rapport om kryptovalutaer: Bitcoin kan få internettet til at gå i sort

Kryptovalutaer har designfejl, der gør, at de ikke kan overtage pladsen som betalingsmiddel, lyder det i en rapport fra Bank of International Settlements (BIS).

BIS tvivler på, at kryptovalutaer bliver et globalt betalingsmiddel. Foto: AP/Klaus Ohlenschläger

Hvis indehaverne af kryptovalutaer tror, at de digitale valutaer står på tærsklen til at indtage en plads som globalt betalingsmiddel, kan de godt tro om igen. I hvert fald hvis man skal tro en ny rapport fra Bank of International Settlements (BIS), der populært bliver kaldt centralbankernes centralbank.

I rapporten har BIS lavet et tankeeksperiment - hvor kryptovalutaer har overtaget rollen som betalingsmiddel - og regnet på, hvad det egentlig vil kræve.

Her er BIS kommet frem til, at det vil tage ganske kort tid, inden systemet vil få problemer. Det betyder ifølge BIS, at kryptovalutaerne ikke kan leve op til de store forventninger, som er knyttet til den nye form for valuta.

»For at behandle antallet af transaktioner, som aktuelt håndteres af udvalgte nationers betalingssystemer vil hovedbogen (hovedbogen indeholder oplysninger om hver transaktion, red.) overgå lagringskapaciteten af en typisk smartphone i løbet af dage, for en PC vil det tage et par uger, mens det for servere vil tage et par måneder,« skriver BIS i rapporten, der samtidig peger på, at det ikke kun er lagringen, som ville udgøre et problem.

Det samme vil hele bearbejdningen af dataene.

»Kun supercomputere vil kunne holde trit med verifikationen af transaktionerne. Kommunikationsvolumen vil kunne få internet til at gå i sort,« skriver BIS.

Det er langt fra nyt, at alverdens centralbanker ikke har den store tiltro til eller ligefrem advarer mod bitcoins. Den samme type af advarsler går igen i den 24 sider lange rapport, som blev offentliggjort søndag. Kryptovalutaer er bl.a. for ustabile, bruger for meget elektricitet, og de bliver udsat for meget manipulation, lyder det fra BIS i rapporten.

BRANCHENYT
Læs også