Serier

Finanstilsynet åbner ny undersøgelse af hvidvask i Danske Bank

Den danske finansvagthund Finanstilsynet iværksætter en ny undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag i Estland.

Hvidvask i Danske Bank
Bestyrelsesformand Ole Andersen og og adm. direktør Thomas F. Borgen fra Danske Bank skal igen undersøges af Finanstilsynet. Arkivfoto: Tobias Nørgaard Pedersen

Den danske finansvagthund Finanstilsynet iværksætter en ny undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag i Estland.

Det oplyser erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Det sker dagen efter, at Berlingske afslørede, at sagen er langt større end hidtil antaget. Der er ifølge Berlingske hvidvasket for mindst 53 mia. kr. gennem den danske storbanks filial i Estland. Hidtil var meldingen, at beløbet var på mindst 25 mia. kr.

»Finanstilsynet undersøger og inddrager de nye oplysninger, men det er ikke sikkert, at det ender med, at der bliver rejst sag mod Danske Bank. Det er udelukkende Finanstilsynet, der beslutter det,« siger Rasmus Jarlov, som oplyser, at Finanstilsynet er samtidig i kontakt med det estiske finanstilsyn for at drøfte de nye oplysninger.

Erhvervsministeren vil samtidig bede Finanstilsynet give en redegørelse for, hvor stort et beløb der efter tilsynets vurdering er blevet hvidvasket, og hvad Danske Bank har tjent på hvidvaskningen.

»Det er centralt at vide, hvor stort et overskud der er kommet ud af denne hvidvaskning,« siger Rasmus Jarlov og understreger igen, at han gerne ser, at penge tjent på kriminel aktivitet som hvidvask bliver konfiskeret:

»Det er åbenlyst utilfredsstillende, at der er tjent store penge på hvidvaskning, og at de penge så stadig befinder sig i Danske Bank. Det krænker min og alle andre menneskers retfærdighedssans.«

I maj i år offentliggjorde Finanstilsynet en undersøgelse af Danske Banks hvidvasksag med en sønderlemmende kritik af bankens ledelses ageren under sagen. Banken fik otte påtaler, otte påbud og skulle øge sit kapitalkrav med yderligere 5 mia. kr. Efterfølgende har det vakt kritik, at banken ikke fik en bøde, ligesom Finanstilsynet ikke anmeldte sagen til bagmandspolitiet. Flere politikere og eksperter har undret sig over, at en så alvorlig sag ikke har haft større konsekvenser for banken og de involverede nøglepersoner. En af dem er netop erhvervsminister Rasmus Jarlov, som understreger, at Finanstilsynet iværksætter en ny undersøgelse.

»Det ér en ny undersøgelse. Det er ikke sikkert, der kommer en ti siders rapport, men Finanstilsynet undersøger de nye oplysninger,« siger Jarlov og understreger, at han er glad for, at der fortsat arbejdes på at komme til bunds i Danske Banks hvidvasksag:

»Grundlæggende synes jeg, det er vigtigt, at der kommer klarhed over sagen, og at der bliver ryddet op i det rod, der har været i en sag, der er så alvorlig som denne.«

Rasmus Jarlov gentager samtidig, at SØIK - i daglig tale bagmandspolitiet - undersøger sagen, men han vil ikke konkretisere, hvad det konkret er, at politiet undersøger.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Danske Bank.

BRANCHENYT
Læs også