Finans
0

Nidkær kamp om erhvervskunder rundt om i landets banker

I en ny undersøgelse svarer 37 pct. af de adspurgte banker, at kamp om virksomhedskunderne har tvunget dem til at luge ud i kravene og sænke prisen.

Bankerne slås om at yde lån til især små og mellemstore virksomheder, viser nye tal fra Nationalbanken. For virksomhederne betyder det bl.a. billigere lån. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Kampen om erhvervskunderne spidser til i landets banker.

Over for Nationalbanken svarer 6 ud af 17 banker, at konkurrenters tilbud har tvunget dem til at lempe kravene og skære i prisen overfor erhvervskunder.

»De seks banker er både mellemstore og store banker. Tilsammen udgør de 37 pct. af det samlede erhvervsudlån fra de adspurgte banker,« fastslår Nationalbanken i den såkaldte udlånsundersøgelse.

Meldingen kommer samtidig med, at bankerne oplever, at virksomhederne er ved at få lånelysten tilbage.

En af de parametre, som især de mellemstore banker skruer på for at tiltrække erhvervskunderne, er prisen.

Nationalbanken i ny udlånsundersøgelse

Men med den stigende lånelyst følger også kampen om kunderne, og her går bankdirektørerne åbenbart ikke af vejen for at skære i priserne, hvis det er det, der skal til.

»En af de parametre, som især de mellemstore banker skruer på for at tiltrække erhvervskunderne, er prisen. I alt melder otte banker om lempelser på priserne i 2. kvartal. Af de otte banker forventer fem at lempe priserne yderligere i 3. kvartal,« fastslår Nationalbanken.

At virksomhederne igen har fået blod på lånetanden, efter at finanskrisen lagde en kraftig dæmper på lånelysten hos mange, ses ved, at de mellemstore banker har øget deres udlån til erhvervskunderne med 2,6 mia. kr. svarende til 2,2 pct. det seneste år.

Pengene er især havnet hos små og mellemstore virksomheder, viser opgørelsen.

Til gengæld kæmper de store banker for at gang i udlånsforretningen. Midt i meldingen om begyndende priskrig viser tallene, at mens de mellemstore banker sender flere penge i arbejde rundt om i virksomhederne, så er de store bankers udlån faldet 11,1 mia. kr. det seneste år.

Faldet svarer til et dyk i de store bankers samlede erhvervsudlån på 3,4 pct.

Ved indgangen til 2018 rundede erhvervslivets samlede bank- og realkreditlån 1.101 mia. kr., mens en opgørelse fra april viste, at virksomhederne havde 806 mia. kr. stående i landets banker.

BRANCHENYT
Læs også