Serier

Hvis Thomas Borgen stopper: Danske Bank mangler en oplagt kronprins

Efter et stort mandefald i ledelsen mangler Danske Bank en oplagt afløser til topchef Thomas F. Borgen, lyder det fra flere aktieanalytikere.

Hvidvask i Danske Bank
Hvem skal tage over i Danske Bank, hvis hvidvasksagen fælder Thomas F. Borgen? Ifølge analytikerne er der ikke noget oplagt svar. Foto: Anita Graversen

Der er ingen oplagte kronprinser til at tage over i Danske Bank, hvis hvidvasksagen ender med at fælde topchef Thomas F. Borgen.

Sådan lyder vurderingen fra flere analytikere og eksperter, som Finans har talt med.

De peger alle på, at de seneste måneders ledelsesrokade og mandefald som følge af hvidvaskskandalen har drænet banken for så mange rutinerede kræfter, at det kan blive svært for Danske Banks bestyrelse at skille sig af med Thomas F. Borgen, fordi den oplagte afløser er svær at få øje på.

For nylig stoppede den mulige kronprins Tonny Thierry Andersen, fordi han ifølge Finans’ kilder var utilfreds med den stilling, han fik tilbudt i en ledelsesrokade orkestreret af Thomas F. Borgen. En anden oplagt kronprins, Lars Mørch, er fortid i banken som følge af hvidvaskskandalen, hvor banken potentielt er blevet misbrugt til at vaske kriminelles beskidte penge rene.


»Den største risikofaktor i hvidvasksagen er, at noget måske kan ramme Thomas F. Borgen. I den sammenhæng er det svært at få øje på en efterfølger i Danske Bank. Der er ikke nogen oplagte. Ingen er kørt i stilling. Tonny Thierry Andersen var en oplagt kronprins, men han er der ikke længere,« siger Thomas Eskildsen, aktieanalytiker i Handelsbanken.

En af landets førende aktieanalytikere Per Grønborg fra SEB er enig.

»Der er ingen oplagte kronprinser. Hvis vi forestiller os, at der ikke havde været en hvidvasksag, ville Lars Mørch jo tage over, hvis Thomas F. Borgen havde fået den berømte tagsten i hovedet. Tonny Thierry Andersen havde været den alternative afløser. Så har vi Jacob Aarup-Andersen, men han er den langsigtede løsning,« siger han, med henvisning til at det nok er for tidligt, at Jacob Aarup-Andersen med sine 40 år og begrænsede bankdirektørerfaring bliver kaptajn på Danske Bank-skibet allerede nu.

Per Grønborg understreger dog, at han ikke er nervøs for banken, hvis Thomas F. Borgen smutter eller bliver bedt om at smutte.

»Bortset fra hvidvasksagen er Danske Bank inde i en stabil gænge, og der er utvivlsomt kompetente kræfter i Danske Bank, som ikke er involveret i hvidvasksagen, der kan tage over. Det kan være, at offentligheden bare ikke kender dem endnu. De fleste var jo også overrasket, da danskeren Birgitte Bonnesen satte sig permanent i koncernchefstolen i Swedbank,« siger Per Grønborg.

Den pointe bakker Lars Krull, som er bankekspert ved Aalborg Universitet, op om.

»Det er rigtigt, at der ikke længere er en i offentligheden oplagt afløser for Thomas F. Borgen, men jeg minder om, at vi jo heller ikke talte om ham som en oplagt afløser for Eivind Kolding (Thomas F. Borgens forgænger på posten, red.), så jeg er sikker på, at Danske Banks bestyrelse har afløsere klar i kulissen,« siger Lars Krull, seniorrådgiver ved Aaborg Universitet.

Danske Bank har ingen kommentarer.

BRANCHENYT
Læs også