Finans
0

Myndigheder nikker ja: Kinesere og finner sætter sig tungt på aktierne i Saxo Bank

Kinesiske Geely og finske Sampo har fået myndighedernes ja til at overtage en stor portion af aktierne i Saxo Bank. Samtidig betyder købet, at der bliver rokeret rundt i Saxo Banks bestyrelse.

Det er blandt andet Lars Seier Christensen, der sælger sine aktier i Saxo Bank til Geely og Sampo. Arkivfoto: Martin Lehmann

Myndighederne har vendt tommelfingeren opad og sagt ja til, at kinesiske Zhejiang Geely Holding Group og finske Sampo Group kan gennemføre det annoncerede storindkøb af aktier i Saxo Bank, som blev offentliggjort sidste år.

Det oplyser Saxo Bank i en pressemeddelelse.

Konkret betyder det, at Geely nu har en majoritetspost på 52 pct. i Saxo Bank, mens Sampo sidder på 19,9 pct. af aktierne. Transaktionen værdiansætter Saxo Bank til 1,325 mia. euro.

Geely Group er en global koncern, der ejer flere kendte bilmærker som bl.a. Volvo Car, mens Sampo er en af Finlands største aktører i forsikringsbranchen.

»Vi er meget stolte over at byde Geely og Sampo velkomne som aktionærer. Det er en vigtig milepæl for Saxo Bank og mig personligt både som direktør, stifter og aktionær. Geely og Sampos historik som strategiske aktionærer er uden modstykke, og vores nye ejerkreds giver os et solidt fundament for at fortsætte med at udvikle Saxo Bank og skabe langsigtet vækst,« udtaler adm. direktør og stifter, Kim Fournais, hvis ejerandel af Saxo Bank forbliver på 25,71 pct.

Aktiekøbet fik tidligere i år det danske finanstilsyns godkendelse, men på grund af Saxo Banks internationale profil, skulle handlen også godkendes af 11 andre myndigheder.

Det er bl.a. den prominente medstifter af Saxo Bank, Lars Seier Christensen, der har solgt ud af sin aktiebeholdning på 25,71 pct. Også TPG Capital og Sinarmas sælger deres andele på henholdsvis 29,26 pct. og 9,9 pct. som en del af handlen.

Geely og Sampos indtog i Saxo Bank betyder også, at der bliver rokeret godt og grundigt rundt på posterne i bestyrelsen.

Geelys finansdirektør Daniel Donghui Li sætter sig på posten som bestyrelsesformand, mens den hidtige bestyrelsesformand Henrik Normann fortsætter som næstformand.

»Med Geely som majoritetsaktionær får vi en særdeles stærk position i de asiatiske vækstmarkeder og ikke mindst i Kina. Samtidig er Sampo en ledende investor i den finansielle sektor Norden, der styrker vores nordiske rødder yderligere,« siger Kim Fournais.

BRANCHENYT
Læs også