Serier

Danske Bank politianmelder otte tidligere estiske medarbejdere

Storbanken politianmelder 8 tidligere ansatte i den estiske fillial, efter Danske Bank i måneder har undersøgt for en sammensværgelse blandt medarbejderne.

Hvidvask i Danske Bank
Danske Bank politianmelder en række tidligere ansatte for sammensværgelse om potentiel hvidvask i estisk filial. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danske Bank har politianmeldt 8 tidligere medarbejdere i den estiske filial. Det skriver banken i den rapport, der er udgivet oven på bankens egen interne undersøgelse af hvidvask-sagen. Derudover har banken lavet 42 hvidvaskindberetninger på et ukendt antal medarbejdere, oplyser bestyrelsesformand for banken Ole Andersen ved fremlæggelsen af rapporten.

Det betyder dog ikke, at banken har kunnet konkludere, at estiske medarbejdere har deltaget i kriminalitet, lyder det fra Ole Andersen.

Banken har i dag offentliggjort den længe ventede hvidvaskrapport, som bl.a. bygger på det, som i banken selv blev kaldt for forhørslignende interviews med et stort antal ansatte og ledere.

I sommer fortalte Ole Andersen i et interview med Finans, at der blev undersøgt for en sammensværgelse:

»Om medarbejdere på en eller anden måde har stået i ledtog med kunder,« uddybede Ole Andersen dengang.

Netop at der kunne være tale om samarbejde med kriminelle påpegede Finantilsynet i sin rapport fra maj, hvor Danske Banks ledelse fik læsterlige klø for at have svigtet sit ansvar.

»Der var i perioden efter whistleblower-henvendelsen (i 2013, red.) flere indikationer på, at medlemmer af ledelsen og/eller medarbejdere i filialen samarbejdede med non-resident kunder om kriminelle handlinger eller i hvert fald kendte til dem. Banken undersøgte det dog ikke, og der var ingen ledere eller medarbejdere, som blev afskediget eller fik andre opgaver på baggrund af en sådan mistanke« fastslog Finanstilsynet dengang.

Siden da har bankens interne undersøgelsesgruppe gennemtrawlet de ansattes e-mails og kommunikation, ligesom transaktioner, som de har været involveret i, er blevet gennemgået - og nu er banken altså nået frem til, at 8 tidligere medarbejdere er under mistanke for måske at have gjort sig skyldige i kriminalitet.

Den britisk-amerikanske forretningsmand Bill Browder har i forvejen politianmeldt 26 personer, der som ansatte i Danske Bank har været involveret med de kunder, som angiveligt skulle have hvidvasket milliarder af kroner. Iblandt de politianmeldte er bl.a. tre forhenværende højtplacerede chefer i Danske Banks baltiske forretninger, Aivar Rehe, Ivar Pae og Tonu Vanajuur.

Det var netop Browders politianmeldelse, der fik den estiske statsanklager til at åbne en efterforskning af Danske Bank-sagen sidst i juli.

»Anklagemyndigheden har gransket dokumenterne vedlagt politianmeldelsen, som var meget informativ og underbygget. Efter at have studeret dokumenterne har anklagemyndigheden åbnet en strafferetlig efterforskning,« lød det dengang i en udtalelse sendt pr. e-mail fra statsanklagerens kontor.Læs også
Top job