Serier

Ole Andersen åbner for exit som formand i Danske Bank

Det vil ikke være ideelt, hvis både topchefen og bestyrelsesformand går på samme tid, lyder det fra Ole Andersen.

Hvidvask i Danske Bank
Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank (tv.) åbnede på dagens pressemøde for, at han forlader landets største bank på et tidspunkt. Foto: Stine Bidstrup

Danske Bank skal sandsynligvis snart have en ny bestyrelsesformand. På dagens pressemøde i Danske Bank om hvidvaskskandalen i bankens filial i Estland signalerede formand Ole Andersen, at han snart kan være fortid i den skandaleramte bank.

Under pressemødet blev Ole Andersen spurgt, om han havde overvejet sin stilling i banken, efter at topchef Thomas F. Borgen har besluttet sig for at træde tilbage.

»Det er et spørgsmål, som jeg har overvejet meget nøje. Når jeg vælger ikke at gå er det en afvejning af, hvad der tjener banken bedst. Man kan argumentere for, at det tjener banken bedst, at jeg påtager mig et institutionelt ansvar og udtræder af bestyrelsen. På den anden side er det ikke ideelt, at formand og CEO går samtidig. Den samlede bestyrelse har anmodet mig om at blive og håndtere de vigtige opgaver, der ligger foran os, og derfor har jeg valgt ikke at fratræde,« sagde Ole Andersen på pressemødet.

Men lige efter åbnede Ole Andersen for sit eget snarlige exit.

»Når de vigtige opgaver er fuldført, så har jeg lov til at gå,« udtalte Ole Andersen på pressemødet.

På et opfølgende spørgsmål om, Ole Andersen kunne give en tidshorisont på, hvornår de »vigtige opgaver« er løst og han dermed kan trække sig, lød svaret fra bestyrelsesformanden:

»Nej. Det kan jeg ikke. Vi tager én dag af gangen. Men som altid bliver det behandlet på generalforsamlingen, og i sidste ende er det på til aktionærerne at beslutte, hvem der skal sidde i bestyrelsen.«

Thomas F. Borgen har i dag meddelt, at han har valgt at fratræde sin stilling. Han vil dog blive på posten, indtil hans afløser er på plads.

Det skete i forbindelse med offentliggørelsen af den længe ventede hvidvaskrapport, som advokatfirmaet Bruun & Hjejle har stået for.

Rapporten sætter ikke tal på omfanget af hvidvask i filialen i Estland, men den peger på, at 200 mia. euro er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland. Finans har erfaret, at over 745 mia. kr. er formodet hvidvask.

Derudover konkluderer rapporten, at »hverken bestyrelsen, bestyrelsesformanden eller den administrerende direktør har misligholdt deres juridiske forpligtelser over for banken.«

Ole Andersen oplyser, at han ikke kan sige, hvornår han forventer at forlade Danske Banks bestyrelse.

Læs også
Top job