Finans

Nyhed: En »one time experience« lakker mod enden for coronakrisens købmænd. Nyhed: Danske aktier i bunden over verdens bedste aktiemarkeder lige nu. Nyhed: Europa går ikke i stå, hvis Putin lukker for gassen.

Derfor stopper Jyske Bank med at udbetale 1000-kronesedler

Et politisk flertal varmer op til at fjerne brugen af 1000-kronesedler. Mens snakken går på Christiansborg, kommer Jyske Bank nu politikerne i forkøbet med hurtig handling ved kasse et.

Jyske Bank optræder endnu engang i rollen som finansverdenen frække dreng. Det sker med et opsigtsvækkende skridt i kampen mod hvidvask. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Det er slut med at hæve 1000-kronesedler i Jyske Banks personbetjente kasser.

Ud af det blå meddelte Anders Dam, ordførende direktør Danmarks næststørste bank, torsdag morgen på Twitter, at man med øjeblikkelig virkning fjerner alle 1000-kronesedler.

Reglerne
  • Brug af danske mønter og sedler er styret af Lov om betalinger og Lov om Danmarks Nationalbank.
  • Ifølge Jyske Bank fastslår reglerne, at banken skal modtage alle gangbare sedler og mønter.
  • Til gengæld må man gerne vælge, hvordan man udbetaler beløb til kunderne.
  • Vil banken udbetale 3.000 kr. i seks 500 krone sedler, kan kunden ikke nægte at modtage sedlerne for i stedet at kræve f.eks. tre 1.000 krone sedler.

Banken forklarer beslutningen med kampen mod hvidvask.

»Når vi kigger på betalingen i det kriminelle miljø, så er det ofte 1000-kronesedler, der er i anvendelse. Så det er simpelthen et forsøg på at begrænse hvidvask,« siger Hanne Birgitte Møller, forretningsdirektør i Jyske Bank Privat.

Vi vil være med til at hindre udbredelsen af 1.000 krone sedlen ved, at vi ikke udleverer den i vores kasser.

Hanne Birgitte Møller, forretningsdirektør i Jyske Bank Privat

Hun understreger, at erhvervsdrivende ligesom almindelige kunder fortsat kan betale med og aflevere 1000-kronesedler. Til gengæld vil de ikke længere få den store seddel udbetalt i bankens fem fysiske kasser.

»Vi vil være med til at hindre udbredelsen af 1000-kronesedlen ved, at vi ikke udleverer den i vores kasser. I stedet vil man så bare få f.eks. to 500-kronesedler,« siger Hanne Birgitte Møller.

Meldingen fra Jyske Bank kommer samtidig med, at der for første gang viser sig et politisk flertal på Christiansborg for at tage 1000-kronesedlen ud af den danske pengecirkulation.

Både Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten er klar til at droppe den store seddel. Det sker, efter at Den Europæiske Centralbank har besluttet at droppe brugen af 500-eurosedler.

Meldingen fra Jyske Bank kommer ikke kun som en overraskelse for omverdenen. Internt i storbanken har meldingen sikkert også overrasket.

Er det noget, I har haft på vej et stykke tid?

»Overhovedet ikke. Jeg tror, at Anders Dam har været med til at så idéen om, at 1.000 kroner er en stor seddel, der ikke bliver brugt så meget af den almindelig dansker. Her til morgen (torsdag morgen, red.) gik vi så i gang med at se på, hvad vi kunne gøre,« siger Hanne Birgitte Møller.

Mens 1000-kronesedler allerede er fortid i de fysiske kasser, vil de fortsat findes i Jyske Banks pengeautomater. Men kun indtil banken har fået omstillet alle dens automater, lyder meldingen.

Ifølge Nationalbanken var der i 2017 sedler og mønter for knap 65 mia. kr. i omløb. Heraf tegnede 1000-kronesedler sig for 30,6 mia. kr. svarende til 47 pct.

Læs også
Top job