Finans

Nationalbanken om Borgen-exit efter hvidvaskskandale: »Det er naturligt«

I et høringssvar har nationalbankdirektør Lars Rohde for første gang kommenteret Thomas Borgens afgang fra Danske Bank.

Thomas Borgen er fortid i Danske Bank, når hans afløser er fundet. Foto: Mads Claus Rasmussen

Nationalbankdirektøren Lars Rohde har for første gang sat ord på sit syn på Thomas Borgens kommende exit fra Danske Bank. Det sker i et høringssvar til skærpelsen af lovgivning på hvidvaskområdet.

»Det er ledelserne i de danske finansielle institutioner, der har ansvaret for at sikre, at der ikke foregår hvidvask eller andre ulovligheder, og det er derfor naturligt, at Danske Bank i forlængelse af sin egen undersøgelse har draget ledelsesmæssige konsekvenser,« skriver Lars Rohde i høringssvaret.

Thomas Borgen opsagde sin stilling som topchef i Danske Bank i onsdags. Samme dag offentliggjorde banken sin længe ventede rapport om den store hvidvaskskandale i Danske Banks filial i Estland. Thomas Borgen er dog endnu ikke fortid i banken. Han fortsætter således på posten, indtil hans afløser er fundet.

Den interne hvidvaskrapport beskriver, at næsten 1.500 mia. kr. er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland i en periode fra 2007 til 2015.

»Samlet er det forventningen, at en betydelig andel af betalingerne er mistænkelige,« lød det i rapporten. Ifølge Finans’ oplysninger er der formodet hvidvask for mindst 745 mia. kr.

Onsdag eftermiddag blev den nye hvidvaskpakke præsenteret på Christiansborg. Bag aftalen står regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF.

»Vi får en af Europas hårdeste hvidvasklovgivninger. Aftalen indebærer en markant skærpelse af bødeniveauet, som ottedobles for hvidvask i store danske banker. Dermed får vi formentlig et af de højeste bødeniveauer i Europa« udtalte erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Af høringssvaret fremgår det, at Nationalbanken bakker op om den skærpede lovgivning.

»Det er vigtigt for den danske finansielle sektors omdømme nationalt og internationalt. Nationalbanken støtter det skærpede bødeniveau og den generelt forstærkede bekæmpelse af hvidvask. Der bør ikke herske tvivl om, at hvidvask er skadeligt for samfundet, og at det vil blive bekæmpet,« lyder det bl.a. fra Lars Rohde.

Læs også
Top job