Serier

Finanstilsynet melder pas på forhånd: Vi kan ikke gennemgå alt Danske Banks materiale

På grund af begrænsede ressourcer vil Finanstilsynet ikke gennemgå alt materialet bag Danske Banks hvidvaskrapport, lyder det fra tilsynschef Jesper Berg.

Hvidvask i Danske Bank
Finanstilsynets direktør Jesper Berg melder klart ud: Vi kommer ikke til at gennemgå alt materialet bag Danske Banks hvidvaskrapport. Foto: Jens Henrik Daugaard Foto: Jens Henrik Daugaard Finanstilsynets direktør Jesper Berg melder klart ud: Vi kommer ikke til at gennemgå alt materialet bag Danske Banks hvidvaskrapport. Foto: Lasse Kofod

Finanstilsynet har ikke ressourcer til at gennemgå det fulde materiale bag Danske Banks hvidvaskrapport, oplyser tilsynets chef.

»Vi kommer ikke til at gennemgå alt materialet. Vi har en risikobaseret tilgang, hvor ressourceforbrug på tværs af vores opgaver skal stå mål med forventning til resultat,« siger Jesper Berg, direktør i Finanstilsynet.

I Danske Banks hvidvaskundersøgelser er der gennemgået mere end 12.000 dokumenter. Undersøgerne har bl.a. haft adgang til over 40 mailkonti med flere end otte millioner e-mails, dokumenter og kalenderinvitationer m.m., ligesom der er gennemført 74 interviews med 49 personer.

Det materiale er for omfattende for tilsynet, som i sin genåbnede undersøgelse kun vil undersøge dele af det. Det vækker kritik hos hvidvaskekspert Jakob Dederoth Bernhoft, som har fulgt sagen tæt.

»En risikobaseret tilgang kan ikke forsvares i en så stor sag som denne. Man skal rundt i alle hjørner for at være sikker på at få belyst sagen ordentligt. Men det er klart, at Finanstilsynet ikke kan undersøge sagen med de ressourcer, det har i dag. Det er jo en skandale, der kandiderer til at være en af verdens største hvidvaskskandaler,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Man skal rundt i alle hjørner for at være sikker på at få belyst sagen ordentligt.

Jakob Dederoth Bernhoft, hvidvaskekspert

Ifølge bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet har politikerne et stort ansvar.

»Politikerne har som konsekvens af sagen skyndt sig at love hårdere straffe. Jeg vil hellere have, at Finanstilsynets og bagmandspolitiets hvidvaskindsats er så stor, at man kan tage sig af sagerne og kigge på dem i den hastighed, de kommer ind,« siger han.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) lover, at tilsynet vil få de nødvendige ressourcer til at komme tilstrækkeligt til bunds i sagen.

Læs også
Top job