Serier

Whistleblower i hvidvasksag kræver beskyttelse efter læk af identitet

Efter at hans navn blev lækket af ansatte fra Danske Bank anmoder whistlebloweren Howard Wilkinson nu om beskyttelse mod hævngærrige hvidvaskforbrydere.

Hvidvask i Danske Bank
Danske Banks whistleblower kræver beskyttelse efter læk. Foto: Liselotte Sabroe

Manden, der gik til myndighederne med hvidvaskproblemerne i Danske Bank, beskylder Danske Bank for at krænke hans rettigheder og kræver nu beskyttelse.

Det sker efter, at Howard Wilkinsons navn uden hans viden eller samtykke blev lækket i det estiske medie Eesti Ekspress , der citerede fire ansatte fra Danske Bank.

»Vi er ekstremt bekymrede over, at Danske Bank, som kendte til whistleblowerens identitet, har krænket hans menneskerettigheder,« skriver Howard Wilkinson advokat Stephen M. Kohn i et brev, der er stilet til bagmandspolitiet, justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og de estiske myndigheder.

Wilkinson har været anonym siden 2013 og hans henvendelse fortrolig, og det har Danske Bank brudt ved at røbe hans identitet, lyder det.

»Vi anmoder hermed om, at jeres myndigheder omgående skrider til handling for at sikre, at Hr. Wilkinson ikke er udsat for yderligere hævnaktion, krænkelser af hans rettigheder til et privatliv og/eller hans menneskerettigheder,« fortsætter advokaten.

Lækket er ekstraordinært problematisk og er et udtryk for hævnaktion og intimidering, mener Wilkinsons advokat, og det er et brud på indtil flere internationale traktater, skriver advokaten. Der henvises til tre konventioner, som både Danmark og Estland har skrevet under på, og som alle henviser til forpligtelser til at beskytte meddelere.

»Derudover frygter vi, at Hr. Wilkinson bliver udsat for yderligere hævnaktion, inklusiv fra de personer, som deltog i de enorme illegale hvidvaskforbrydelser,« står der i brevet.

Derudover kritiserer Stephen M. Kohn, at Danske Bank får de ansatte til at skrive under på fortrolighedserklæringer, som ikke stemmer overens med de forpligtelser, der står skrevet i de internationale traktater.

Danske Bank vil over for Finans ikke kommentere konkrete personaleforhold, svarer pressechef Kenni Leth i en skriftlig kommentar.

»Vi tager vores forpligtelser over for whistleblowere meget alvorligt, herunder at sikre fuld anonymitet og beskyttelse af deres rettigheder i overensstemmelse med de forpligtelser, der følger af lovgivningen. På den baggrund er vi uforstående over for de udsagn, der fremsættes af det pågældende advokatfirma. Derudover har vi ingen kommentarer,« skriver han.

Læs også
Top job