Finans

Forbrugerråd vil have etisk hitliste for banker

Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk, vil have en rangliste af banker, om de handler på en etisk forsvarlig måde. Foto: Lasse Kofod

Hvilken bank skal jeg vælge, hvis jeg ikke vil rodes ind i hvidvask, korruption og klimasvineri? Det er nærmest umuligt for kunderne at finde ud af. Derfor vil Forbrugerrådet Tænk lave en etisk rangliste for landets banker, skriver Politiken.

- Det er en helt umulig opgave for almindelige mennesker at finde ud af, om en bank eksempelvis investerer på en etisk forsvarlig måde, siger forbrugerrådets formand, Anja Philip, til Politiken.

Forslaget kommer efter Danske Banks hvidvaskningssag. I lyset af blandt andet den sag, hvor mange milliarder kan være hvidvasket, er der behov for, at den finansielle sektor bliver nemmere at gennemskue for bankkunderne, mener Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved CBS.

- Den danske finansielle sektor har ikke været langt fremme i skoene, men decideret fodslæbende i forhold til at sikre større gennemsigtighed. Der er brug for nogen til at kigge bankerne over skulderen.

Etiske hitlister findes ifølge Politiken allerede i ni andre lande udarbejdet af ngo-organisationen Fair Finance Guide, som giver bankerne i blandt andet Sverige, Norge og Tyskland point for, hvor godt de gør det på områder som klimaforandringer og korruption. Forbrugerrådet Tænk har tidligere forgæves forsøgt at lave en lignende rangliste til danske forbrugere. I lyset af den verserende sag forsøger de nu igen.

- Forbrugere interesserer sig i stigende grad og har en holdning til etiske spørgsmål. Vi vil gerne være med til at skubbe til vores finansielle sektor, så den bliver mere etisk ansvarlig, siger Anja Philip til Politiken.

Læs også
Top job