Finans

Bagmandspolitiet: Kriminelle udbytter for 322 mio. kr. kørt gennem Nordea i København

Hvidvaskekspert mener, at en stor svindelsag mod en russer og et skattelyselskab rejser spørgsmålstegn ved Nordeas rolle.

Nordeas filial på Vesterbro i København husede indtil 2014 en afdeling for internationale kunder - herunder et Belize-selskab, som bagmandspolitiet tiltalte for at lade kriminelle udbytter strømme igennem sine konti. Foto: Jens Dresling

I næsten fire år har bagmandspolitiet forsøgt at gennemføre en straffesag mod en russer og et selskab i mellemamerikanske Belize for at have kørt 322 mio. kr. fra kriminelle aktiviteter i perioden 2010-2013 gennem bankkonti i Nordeas nu lukkede afdeling for internationale kunder, International Branch på Vesterbro i København.

Nordea åbnede kontiene, selv om en arbejdsløs estisk kvinde ifølge dokumenter fra sagen var indsat som stråmandsdirektør, og selv om post til selskabet blev sendt til en postboksadresse i Skt. Petersborg.

Læs også: »Fransk svindelsag ledte bagmandspolitiet på sporet af Belize-selskab med konto i Nordea«

Ifølge hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft rejser sagen spørgsmålstegn ved, om Nordea har overholdt sine forpligtelser i henhold til hvidvaskreglerne.

Risikochef i Nordea-koncernen, Julie Galbo, vil ikke forholde sig til den konkrete sag. Hun mener dog, at banken generelt har haft styr på sine kunder, omend koncernen »efterhånden er blevet ret dygtig til at sige farvel til kunder, der ikke passer på vores hvidvaskprofil«.

Hun påpeger desuden, at Nordea har indberettet et stort antal mistænkelige transaktioner, der involverede bankens internationale kunder.

Bagmandspolitiet rejste tiltale mod russeren og Belize-selskabet for forsøg på hæleri, fordi russeren »vidste eller bestemt formodede, at pengene stammede fra strafbare lovovertrædelser«.

Ifølge dokumenter fra sagen kom pengene typisk fra Rusland og blev sendt videre til bl.a. Panama. Russeren har under sagen nægtet sig skyldig, men det er aldrig lykkedes at gennemføre straffesagen.

Bagmandspolitiet afviser at svare på, om man har undersøgt, om Nordea har gjort noget strafbart.

Læs også