Finans

Politiaktion skyldes PET's frygt for angreb

Efter godt et døgns tavshed kunne politiet under et pressemøde lørdag fortælle om baggrunden for en gigantisk politioperation.

Adskillige politibiler og bevæbnede betjente var fredag aften i aktion på flere adresser i den lille by Espe på Sydfyn, og flere steder i Danmark blev veje og broer lukket for trafik. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
PET

En stor politiaktion fredag skyldtes PET's frygt for et umiddelbart forestående angreb mod enkeltpersoner, oplyser Københavns Politi lørdag. Imidlertid var der tale om en misforståelse.

PET har i længere tid efterforsket en sag om, at specifikke enkeltpersoner er truet på livet, fortæller chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøde et døgn efter aktionens start.

Da en svensk Volvo dukkede op nær de truede og blev kørt på en mistænkelig facon, mente man, at truslerne var tæt på blive virkelighed. 

- Man måtte vurdere, at et angreb kunne være i gang, siger han.

Denne vurdering viste sig dog senere at være forkert, lyder det.

Under alle omstændigheder udløste frygten betydelige indgreb mod befolkningen fredag eftermiddag.

Sjælland blev stort set afskåret fra omverdenen, og der var meldinger om 30 kilometer lange bilkøer. Broer blev lukket, togtrafik blev stoppet, og færgefart blev indstillet. 

De personer, der skulle være truet, er bragt i sikkerhed, oplyser chefpolitiinspektøren ved briefing af pressen.

- Dem passer vi godt på, siger Jørgen Bergen Skov.

Politiet troede som nævnt, at tre personer i en sort Volvo kunne have forbindelse til sagen om trusler på livet.

- PET kunne konstatere, at det køretøj, vi efterlyste fredag, opholdt sig i nærheden af og udviste en adfærd, der kunne betyde en trussel, forklarer chefpolitiinspektøren. 

Jørgen Bergen Skov oplyser også, at såvel Volvo'en som en meget omtalt politiundersøgelse af en gård i Espe på Fyn indgår i en anden efterforskning, som ikke har med nogens sikkerhed at gøre.

Chefpolitiinspektøren fortryder ikke det store indgreb.

- Vi ville fejle, hvis vi ikke reagerede på de oplysninger, siger han.

Chefpolitiinspektøren oplyser i øvrigt, at det lykkedes for de tre personer i den svenske sorte Volvo at stikke af fra politiet. Det skete på Sjælland, lyder det.

- De, der kender en V90 ved, at det er et hurtigt køretøj, siger Jørgen Bergen Skov om flugten.

PET's alarm betød, at politiet aktiverede et system, som kaldes "manhunt", altså menneskejagt. 

- Det fungerede rigtig godt, siger Jørgen Bergen Skov.

Læs også
Top job