Finans

Hvidvaskskandale kan stoppe Københavns investeringer i Danske Bank

Københavns Kommune undersøger muligheden for at skille sig af med de Danske Bank-aktier, som kommunen ejer.

Foto: Liselotte Sabroe

Danske Bank kan i yderste konsekvens miste landets mest folkerige kommune som investor. Københavns Kommune ser nemlig på muligheden for at skille sig af med sin millionstore investering i Danske Bank pga. hvidvaskskandalen.

Det oplyser Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokraterne i Københavns Kommune, til Finans.

Investeringen i Danske Bank er en af de ting, som skal undersøges i forbindelse med, at kommunen har sat gang i en undersøgelse af mulighederne for at opsige sit samarbejde med Danske Bank som følge af hvidvaskskandalen.

»Vi har også Danske Bank som en af vores kapitalforvaltere. Det kommer også til at indgå som en del af det.«

Hvad er socialdemokratiets holdning til, hvad der burde ske med aktiebeholdningen?

»Vi har ad flere omgange besluttet, at vi stiller krav om socialt ansvar fra de samarbejdspartnere, vi har. Når der er en ganske bestyrket mistanke om, at Danske Bank ikke har levet op til dette ansvar, er vores holdning, at vi også skal skille os af med aktierne. Det fordrer selvfølgelig, at Danske Bank modtager en bøde fra Finanstilsynet eller en dom,« siger Lars Weiss.

Så hvis der kommer yderligere tiltag fra Finanstilsynet, skal der sælges?

»Ja. Og vores engagement med Danske Bank skal reduceres så meget som muligt,« siger Lars Weiss.

Kommunens investering i Danske Bank havde i foråret en værdi af ca. 9 mio. kr. Det er ikke første gang, at Københavns Kommunes investering i Danske Bank har været vendt politisk. I foråret lød det fra Enhedslisten i København, at partiet ville have solgt aktiepositionen.

»For os i Enhedslisten er det ikke bare symbolsk, at vi har vedtaget en politik for ansvarlige investeringer i Københavns Kommune. Så er det, fordi det skal overholdes,« sagde Karina Vestergård Madsen, gruppeformand i Københavns Kommunes næststørste parti, Enhedslisten, dengang til Finans.

Alternativet var dengang også kritisk.

»Der er ingen tvivl om, at vi ønsker rettidig omhu og ønsker at investere bæredygtigt. Jeg vil selvfølgelig gerne se sagen belyst ordentligt, men jeg er kritisk,« lød det fra Niko Grünfeld fra Alternativet, der er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune.

Danske Bank har ikke ønsket at kommentere sagen med henvisning til, at banken ikke kommenterer specifikke kundeforhold.

BRANCHENYT
Læs også