Finans

Risiko for lavere kreditvurdering: Danske Bank får hak i tuden af ratingbureau

Hvidvaskskandalen i Danske Bank har nu fået det canadiske ratingbureau DBRS til at ændre sin udsigt for banken.

Ole Andersen, bestyrelsesformand i Danske Bank, ses her på pressemødet om hvidvaskskandalen Danske Bank sammen med forhenværende topchef Thomas Borgen. Foto: Stine Bidstrup

Hvidvaskskandalen i Danske Banks er nu kommet et skridt tættere på at koste banken en lavere kreditværdighed. Banken har nemlig fået et hak i tuden af et kreditvurderingsbureau, som har sænket sin udsigt fra ”stabilt” til ”negativt” som følge af skandalen.

Det er det canadiske kreditvurderingsbureau DBRS, som har sænket udsigterne for Danske Bank. DBRS er ét af fire ratingbureauer, som Den Europæiske Centralbank benytter sig af i sit arbejde.

»DBRS har taget højde for det udvidede omfang af myndighedernes undersøgelser i Danske Bank og bankens estiske filial. De første undersøgelser blev ledet af de estiske og danske myndigheder, men det amerikanske justitsministerium er nu involveret sammen med flere andre myndigheder. Finanstilsynet har for nylig meddelt, at banken skal polstre sig mere, og det er fortsat uklart i hvilket omfang bankens indtjening, finansiering og i sidste ende kapital kan blive negativt påvirket af mulige bøder og skade på bankens omdømme,« skriver DBRS.

DBRS advarede efter offentliggørelsen af Danske Banks interne hvidvaskundersøgelse om, at en nedgradering af bankens udsigt kunne komme på tale. Denne advarsel har altså nu materialiseret sig.

Danske Banks interne hvidvaskundersøgelse viste, at næsten 1.500 mia. kr. er strømmet igennem afdelingen for de såkaldte non-resident kunder i filialen i Estland i en periode fra 2007 til 2015.

»Samlet er det forventningen, at en betydelig andel af betalingerne er mistænkelige,« lød det i rapporten. Ifølge Finans’ oplysninger er der formodet hvidvask for mindst 745 mia. kr.

Den seneste ændring i ratingbureauets syn på Danske Bank kom i juli i år, hvor udsigten blev nedgraderet fra ”positivt” til ”stabilt”. I øjeblikket har Danske Bank ratingen ”A” hos DBRS.

Det store kreditvurderingsbureau Moody’s har allerede har sænket sin rating for Danske Banks kreditvurdering til negativt fra stabilt.

BRANCHENYT
Læs også